1fc6 Crna mađija - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

petak, 19.12.2008.

Crna mađija

Photobucket

Marked for Death, 1990. D : Dwight H. Little ; Steven Seagal, Basil Wallace, Keith David, Tom Wright, Joanna Pacula


John Hatcher (Steven Seagal) je undercover DEA operativac koji je specijalizuje za istrebljenje krupnih riba diljem planete. Kada u nekoj zabiti latinske amerike stvari, kako to obično ume, krenu po kurcu i Hatcher izgubi partnera u okršaju, on reši da je bilo dosta klanja i pođe u zasluženu penziju.

Ali znate već kako je sa tim ljudima koji puno kolju u ime pravde, pre ili kasnije penzija reši da im ipak izmakne. Tek što se vratio u rodno mesto, Hatcher se zakači sa bandom jamajčanskih dilera koje predvodi mega-brutalni psihotik po imenu Screwface (Basil Wallace). A kad dotična banda udari na familiju, Hatcheru ne preostaje ništa drugo nego da mobiliše starog pajtosa Maxa (Keith David) i sa njime krene u džihad na zlikovce sa dreadovima.

Photobucket

Imao sam najbolji plan da gledam neki 70s krimi večeras, ali mi se nije dalo prespajati kablove koji vode iz PC-ja u TV, pa je DivX biblioteka ipak izgubila prednost nad nekim "pop and watch" DVDom iz police. I dok se tako pitam da li da zaokružim nedelju sa dva western teksta i trećim, najednom krajičkom oka spazim odeljak koji sam posvetio Stevenu Seagalu...a tamo Marked for Death, koji sam poslednji put gledao pre cca. 17 godina u Ulcinju (vidi tekst o Pale Rideru) na nekoj raspaloj VHSici i pod imenom "Niko III".

Malo je reći da nisam pogrešio. Davno se nisam bavio Seagalovim zlatnim periodom (prvih pet filmova), ali evo, vreme je došlo da se i ta kriva drina ispravi, i to na spektakularan način. U slatkih 86 minuta trajanja (90 sa odjavnom špicom - prava mera !) Seagal uspeva pobiti pola populacije Jamajke na milion brutalnih načina, što višestruko opravdava R rating dodeljen od strane MPAA.

Photobucket

Svašta se ovde ima na meniju. Steva je u početku good cop, ali kada breddahs krenu u protivnapad, jasno vam je u najavi ko je tu jebao ježa. Faza jedan u njegovoj odmazdi je čisto radnička - lome se ruke u signature 90 stepeni, bacaju se ljudi u staklene vitraže, rasipa se municija, ovo i ono. Faza dva je meni došla kao krajnje iznenađenje - Seagal, kada mu Screwface izmakne, pođe na Jamajku tamo dovršiti posao, i tamo napravi džumbus na nivou međunarodnog skandala. Krajnji obračun sa Screwfaceom je čudo, a do kraja filma imaćete bogami i par odsecanja udova, jedno odvajanje glave od tela i jedno kopanje očiju Roy Batty style. Krvavo, brutalno, sjajno, nikad bolje za uz kokice i pivo.

Steva je ovde u top formi (ovo mu je treći film, ujedno i treći od pet valjanih što je ikada napravio) i prosto je milina gledati ga kako demolira sve što mu stane na put. U celom ovom revivalu Chuck Norris viceva ja moram da protestujem u Stevino ime - čovek je mnogo ubedljiviji mamojebač od Chucka, i njegovi lomovi ekstremita su pravi perverzni užitak za dokonog gledaoca poput mene. Ipak, prava zvezda filma je Basil Wallace kao Screwface - čovek je legitimno LUUUUUUUUUUUUUUUUUUD, i stvarno je jedan od jebenijih negativaca u istoriji 80s akcionog filma. Favorit scena - kad mu dojave da je Seagal krknuo njegova dva saradnika...au ljudi. David Keith, Carpenterov veteran, se pojavljuje u toj glavno-sporednoj ulozi ali nije ništa specijalno.

Fakat se ovde radi o filmu koji morate overiti, po mogućstvu uz neki alkohol i nekoliko prijatelja za navijačku podlogu. Traje malo duže od epizode Losta, a nabijen je ludom zabavom za mlado i staro. Obavezna lektira !

19.12.2008. u 18:00 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.