1fc6 'Cause you gotta have faith, faith, faith - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

srijeda, 07.01.2009.

'Cause you gotta have faith, faith, faith

Photobucket

True Believer, 1989. D : Joseph Ruben ; James Woods, Robert Downey Jr., Margaret Colin, Yuji Okumoto, Kurtwood Smith


Eddie Dodd (James Woods) je jednom slavni advokat koji se tokom 60tih specijalizovao za građansko pravo. Kojih 15-20 godina kasnije, Dodd je burnout na čijem je tapetu uglavnom oslobađanje sitnih narko dilera. Roger Baron (Robert Downey Jr.) je njegov saradnik, svež sa koledža, i njegovi pogledi su još uvek puni nekog pravnog idealizma. Njih dvojica su, blago rečeno, čudan par, pogotovo jer se Rogeru ne sviđa što je jednom slavni borac za pravdu spao na tako niske moralne grane.

Sve se menja kada u Doddovu kancelariju uđe starija Azijatkinja, sa molbom da Eddie preuzme slučaj njenog sina, dečka koji osam godina trune u Sing Singu zbog ubistva koje, naravno, nije počinio. Isprva rešen da se ne bavi ovime, Eddie se polako uvlači u ceo slučaj, i navlači na sebe gnev mnogih viđenijih ljudi kojima pravda i istina izgleda ne odgovaraju baš najviše. Usput, on ponovo otkriva svoj mladalački entuzijazam, i spašava sebe iz svoje deadbeat karijere.

Photobucket

Ima jedan problem sa "courtroom thriller" filmovima - video si jedan, video si ih sve. Svi scenariji su razrađeni, tu je ljigavi okružni tužilac i dobri advokat odbrane (ili obratno), negde na pola ti je otprilike jasno šta će i kako će da se desi, pa je razlog za gledanje ovakvih dela samo jedan - (ne)uživanje u glumačkim performansima. The Verdict, recimo, nije ni pola onoga što jeste ako izuzmete Paula Newmana kao alkosa u rehabu. Few Good Men ? Ko bi ga se sećao bez Nicholsona. Anatomy of a Murder se raspada bez Jamesa Stewarta, itd.

Shodno tome, True Believer, ako i ništa, vredi gledati samo zbog Jamesa Woodsa. U mom nedavnom osvrtu na odlični The Onion Field, mogli ste čitati šta ja mislim o ovom čoveku, po meni najpotcenjenijem glumcu u Hollywoodu zajedno uz likove kakvi su Willem Dafoe, Harry Dean Stanton itd. Woods je kadar da oboji svaki film sporednom ulogom, i da dominira kada mu date glavnu. Ovde, Woods igra advokata koji je brz i oštar na jeziku, i ceo film počiva na njegovoj roli.

Photobucket

Koliko je uživanje gledati Woodsa, toliko je to u neku ruku i ometajuća okolnost. Sporedni glumci su svedeni na crtice, pogotovo Downey Jr., koji je dosta bitan lik za progres radnje, a sveden je na optimalni minimum. Ostatak jedva da je i vredan pomena, izuzev Kurtwooda Smitha, koji je fenomenalno ljigav kao Manhattan DA, Doddov protivnik u sudu. Sam film je, kao što sam već spomenuo, već viđen, ali ga Woodsov one-man show vodi u domen gledljivosti i zabave. Završno rešenje čak i nije toliko klišeizirano.

Ljubitelji Jamesa Woodsa (među kojima sam, je li, i ja) imaće prilike da uživaju u još jednom energetičnom performansu, a i film kao standardan triler nije uopšte loš. Samo, jel' onaj ponytail bio apsolutno neophodan...?

***

Svim pravoslavnim vernicima, Hristos se rodi !

07.01.2009. u 18:00 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2009  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.