1fc6 Lust for Death - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

petak, 29.06.2007.

Lust for Death



Death Wish, 1974. D : Michael Winner ; Charles Bronson, Vincent Gardenia, Steven Keats, Stuart Margolin


Pre nekih nedelju dana, sedim ja sa jednim ortakom u NY metrou, na vozu koji iz Manhattna žuri prema Queensu, i to u neko doba noći. Vraćali smo se sa koncerta nekog japanskog benda u Chinatownu (he he), popili smo malo, itd., u svakom slučaju, kako mi primičemo Queensu i populacija u vagonu se proređuje, meni se pod kožu nekako uvlači lagani osećaj nestabilnosti. Moj saputnik je to stigao da primeti, pa me pita šta mi je koji moj, a ja odgovaram..."ma, bre, previše sam puta gledao Death Wish, samo čekam da me neki pajser zaskoči sa nožem..."

I stvarno, ono što je Airport napravio za avio saobraćaj, Cassandra Crossing za vozove i Titanic za brodove, Death Wish je učinio za New York subway. Dve scene odskacu u mom mozgu kad se setim ovog filma - ta u metrou, i ona na samom kraju, onaj jebeno epski "bang, you're dead" na železničkoj stanici u Chicagu.



Bronson je čudan fenomen za akcione zvezde, svoje zrelo komercijalno doba dočekao je tek sa pedeset i kusur godina. Usko povezani sa njegovim najvećim box office uspesima su dva režisera - Michael Winner i J. Lee Thompson. J. Lee je osamdesetih godina radio isto što i Bronson - štanclao ultrajeftine, ultranasilne i ultradebilne filmove za Cannon produkcijsku kuću, prosto rečeno, kurvao se za poštenu paru, i to sve uprkos činjenici da je pedesetih i šezdesetih režirao nekoliko respektabilnih filmova (Cape Fear, Guns of Navarone itd.). Winner, sa druge strane, je totalno drugačiji tip - za moj račun, on i nikad nije umeo da režira, i sve što mu je uspelo uspelo je sticajem raznih čudnih okolnosti. Winner i Bronson su zajedno radili na šest filmova, od kojih su barem tri - Chato's Land, The Mechanic i Death Wish - relativno kvalitetni. Ostatak Winnerove karijere su uglavnom trasherine visokog nivoa, što će reći da je Bronson, na neki bizaran način, izvlačio maksimum iz njega.

Death Wish je brat blizanac Eastwoodovog Dirty Harrya, i nastao je u sličnoj eri nadolazećeg hollywoodskog konzervativizma. No, Bronsonov Paul Kersey nije Harry Callahan, on nije svemoćni mamojebač sa velikim pištoljem, već običan metiljavi građanin koji nerado uzima pravdu u svoje ruke. Sve to inicira incident u kojem su njegova žena i ćerka brutalno pretučene i silovane (jedan od silovatelja je i jako mladi Jeff Goldblum). Tu civilizovani arhitekta Kersey doživljava gradualnu transformaciju, i kreće u osvetnički pohod po New Yorku. Na drugoj (istoj ? hm, eto vam moralne dileme) strani je inspektor NYPD-a koji se suočava sa činjenicom da je njegov "osvetnik" naprosto postao voljena figura u medijima. Na kraju filma, Kersey postiže dogovor sa policijom - otićiće iz grada i neće se vraćati, ali ga ni oni neće krivično goniti.



Na veliku sreću svih 15 miliona žitelja istog, New York danas nije ni blizu onome iz Death Wisha, u kojem je šetnja niz ulicu u bilo koje doba noći visoki zdravstveni rizik. No, traume iz metroa ostaju, kao i sećanje na neke scene, i Bronsonov legendarni odgovor na pitanje njegovog kolege da li je, uz prisustvo uličnog osvetnika, New York postao bezbedniji :

There's only one way to find out. Take a walk on Columbus Avenue tonight.

29.06.2007. u 00:02 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.