1fc6 Jahači magle - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

petak, 26.12.2008.

Jahači magle

Photobucket

Play Misty for Me, 1971. D : Clint Eastwood ; Clint Eastwood, Jessica Walter, Donna Mills, John Larch, Jack Ging


Dave (Clint Eastwood) je DJ u malom primorskom mestu u Kaliforniji, Carmel. Njegov termin je iza ponoći pa do jutra, i ima ambicija da se probije na neki jači radio u većem gradu. Ono što Dave takođe ima je njegov veliki fan Evelyn (Jessica Walter), koja zove svako veče i traži da pusti numeru "Misty". One thing leads to another, njih dvoje se upoznaju u lokalnoj kafani, padne jedan casual kres i sad, je li, treba se razdvajati.

Ili tako barem misli Dave. Evelyn odjednom počne da se ponaša kao da je mučenik ljubav njenog života, što ovome baš i ne leži. Za početak se radi o standardnim forama, ali kad Evelyn poludi i počne maltretirati Daveove bližnje, uključujući i Tobie (Donna Mills), ribu koju Dave poodavno šmeka i sa kojom se želi ponovo smuvati, kreće mala psihoagonija za sve prisutne.

Photobucket

Gledajući ovo jedva nedelju dana posle Pale Ridera, prosto mi je došlo da se pitam : ma jel' ovo zaista režirao isti čovek ?! Play Misty for Me je možda bio šokantan i šta već sve ne kad se pojavio, i odajem mu priznanje što je direktno inspirisao filmove kao što su npr. Fatal Attraction, ali iz ove perspektive, Clintov režiserski prvenac je vredan jedva prelazne ocene zbog više različitih faktora.

Prvo...Clint u ono vreme stvarno nije umeo da režira. Ali stvarno. Problemi su mnogobrojni, počev od amaterskog framinga, pa sve do egzekucije "slasher" scena koje se pojavljuju na kraju (scena u kojoj Evelyn izmrcvari Clintovu kućnu pomoćnicu je koma loša). Dodatna komična dimenzija su blesavi zoomovi a la Leone, samo što ih Clint odradi tako da mu se zumira na oči u roku od pola sekunde, pa vam se čini da gledate epizodu iz onog starog Batman serijala. Da zlo bude gore, ti zoomovi se jave tačno na kraju kada treba biti suspense, a meni došlo da vrištim od smeha.

Photobucket

Clint u ono vreme takođe nije imao veći raspon glume od "gunđ" do "namršteni gunđ" (nema ni sada ako mene pitate, al' dobro), pa mu uloga smooth-talking DJ-a paše u tri pičke materine. Jessica Walter vadi utisak sa svojim odličnim tretmanom prosečne psihotičarke sa (samo)ubistvenim tendencijama, a ostali likove postoje pro forme radi. Da ne kritikujem samo režiju - film pati i od prosečne montaže, a vreme je nabijeno sa dve scene od po 4 minuta koje slabo čemu služe. Prva je montaža uz muziku kako se Dave i Toby ljubakaju dok se kupaju u nekom jezeru pa se posle gužvaju po nekoj travi (a Clint, doista, ima facu za romantične scene), a druga kad Clint i kolega sa curama posete Monterrey Jazz Festival. Mada ta scena ima neku poentu, traje jedno 3.5 minuta jače nego što bi trebalo. Ima i scenario svojih bisera - dijalozi na relaciji Dave - Sgt. McCallum su počasni član "so bad it's good" kategorije. Pozitivan utisak ostavlja i Clintov stalni režiser Don Siegel, koji cameoiše kao kafedžija.

Gledajući ovo ostvarenje, nekako sam stalno u glavi vrteo ideju kako bi ovo, u Srbiji, bio u najbolju ruku kratak film. Bata Životinja bi kresnuo Evelyn, a kad bi mu prvi put posle toga onako banula na gajbu bez obzira što je on njoj izričito rekao da to više ne radi, usledila bi, da citiram jednog odličnog blogera, "terapija dolby surround šamarima". Pa da je vidim da opet priđe, sunce li joj psihopatsko...

PS. Clint Eastwood zapravo dugi niz godina živi u Carmelu. Čak je bio gradonačelnik dve godine.

26.12.2008. u 18:00 • 4 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.