1fc6 Ovo je zemlja za nas ? - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

ponedjeljak, 15.12.2008.

Ovo je zemlja za nas ?

Photobucket

Chato's Land, 1972. D : Michael Winner ; Charles Bronson, Jack Palance, James Whitmore, Simon Oakland, Ralph Waite


Pardon Chato (Charles Bronson) je polu-Apač koji pokušava regularan život na divljem zapadu. Jednog dana, u lokalnom salunu ga zatiče rasistički nastrojen šerif, koji preti potegnuti oružje ukoliko Chato momentalno ne napusti kafanu ('cause we don't serve any injuns over here). Kada do okršaja na kraju ipak i neminovno dođe, šerif završi sa fatalnim trovanjem olovom, a gradski retardi, pod vođstvom ex-Confederate oficira Quincey Whitmorea (Jack Palance) na brzinu skupe posse koji kreće za Chatom ne bi li mu naplatio smrt belog čoveka.

Isprva, Chato se želi samo malo poigrati sa njima, pa ih namerno navlači u razna bespuća, rasteruje im konje i praktično pokušava da ih razuveri od dalje potere. Kada kabadahije međutim to ne samo ne učine, već i nađu njegovu kuću i brutalno siluju njegovu ženu, okreće se B strana ploče i počinje surov lov na whiteya.

Photobucket

Oliver Mlakar : Kako se zove film sa Charlesom Bronsonom u kojem on igra miroljubivog čoveka, kome siluju ženu pa on krene da...

Brzopleti knowitall : Death Wish !!!!11111

Oliver Mlakar : Ne, nažalost, odgovor je Chato's Land.


Eto, sumirao sam vam ceo film u kvisko maniru, ali opet red je nešto reći o svemu ovome. Chato's Land je prevashodno bitan jer je to prvi film koji su Charlie i Michael Winner uradili zajedno. Do kraja svog živote, ol' stone face pojaviće se u još pet Winnerovih ostvarenja - Stone Killer, The Mechanic i Death Wish 1,2,3, koja su sva, pa možemo slobodno reći, zabavnije štivo od ovoga. Sem možda Death Wish 2, koji je dobar samo za budak.

Chato's Land je prosto rečeno dosadan. Pola filma je igranje, pola revenge thriller, i dosta svih tih ubistava nisu Bog zna koliko neviđeni spektakl. Jednostavno, sve vam je jasno posle incidenta sa silovanjem - Bronsonov pogled se skroz promeni i znate da niko neće preživeti. Jedina je zanimljivost možda socijalna razlika između Chatovih goniča. Stari kapetan Whitmore je čovek koji očigledno nije upućen u celu priču, i goni Chata čisto pravde radi. Braća Hooker su obični rednecksi koji bi samo malo da se omaste o tuđoj nesreći, a ostatak ekipe je uglavnom mišljenja da oni ovde nemaju šta za tražiti, u čemu se pogotovo ističe neki škotski emigrant koji nije baš najveći ljubitelj cele ove fešte.

Photobucket

Michael Winneru ovo nije prvi western, ali je drastično slabiji od mnogo kvalitetnijeg Lawman sa Burtom Lancasterom. Režija je krajnje amaterska (zoomovi na Bronsonovo lice...ko si bre ti, Leone ?), ali toga ste svesni momenta kad ubacite Winnerov disk u vaš player. Bronson je ovde tvrđi na rečima nego ikada - mislim da ceo film ima možda pet lajnova, od čega tri na engleskom (uopšte vas ne lažem), i on se generalno manje pojavljuje u filmu nego njegovi goniči. Među njima, naravno, najupečatljiviji Jack Palance, ali je Simon Oakland dosta dobar kao rasista Jubal Hooker. Stvar donekle vadi i solidan soundtrack čuvenog Jerrya Fieldinga, čije su note takođe obojile i filmove kao što su The Wild Bunch i The Outlaw Josey Wales.

Sve u svemu, malo mesa ovde, čak i za Bronsonove ljubitelje. Možda je zanimljiv kao neki proto-Death Wish, ali niti ima dinamiku i socijalnu relevantnost tog filma (izuzev standardnog "racism is bad"), niti je dobro ostario u odnosu na neke druge westerne. Pass, sem ako baš niste neki Winner completist.

15.12.2008. u 18:00 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.