1fc6 Smrt jaše peške - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

ponedjeljak, 22.12.2008.

Smrt jaše peške

Photobucket

Messenger of Death, 1988. D : J. Lee Thompson ; Charles Bronson, Laurence Luckinbill, Jeff Corey, John Ireland, Charles Dierkop


U po bela dana, negde u ruralnom Coloradu, naoružani ludak masakrira celu porodicu izvesnog Orvillea Beechama (Charles Dierkop), mormona. Lokalni novinar iz Denvera Garreth Smith (Bronson) se zainteresuje za slučaj, i počinje malo da istražuje okolo. Nakon kratke istrage, on saznaje da su u celu priču izgleda umešani Orvilleov otac Willis (Jeff Corey) i ujak Zenas (John Ireland). Obojica su radikalni mormoni, po čijoj se doktrini "nespašeni" mučenici mogu spasiti samo ubistvom.

Prema očekivanjima, Willis ubrzo kreće sa Orvilleom put Zenasove farme, ne bi li naplatio "danak u krvi". Smith je tu da pokuša da spreči masakr, ali ubrzo saznaje da sukob dva brata možda i nije ono što je uzrokovalo masakr, već se konci izgleda vuku sa mnogo viših pozicija u državnoj upravi.

Photobucket

Messenger of Death je pretposlednji u nizu filmova koji je Charlie uradio za Cannon (poslednji je bio Kinjite : Forbidden Subjects), i jedan od slabijih. Za razliku od standardnih revenge thrillera u kojima Bronse igra ili arhitektu Paula Kerseya ili žandara sa malo liberalnijim poimanjem reči "zakon", ovde mu je dodeljena uloga novinara njuškala. Neki mlađi i motivisaniji Bronson bi to možda umeo da odradi, ali ovde, posle čitave dekade glumatanja u raznim treševima čiji se plotline svodi na "pobij što više creepova", možemo govoriti o debelom miscastu. Jednostavno, promašena tema, barem što se glavnog lika tiče, a ni film nije daleko.

Ono što je počelo krajnje obećavajuće, sa scenom koja evocira mini-genocid sa početka Once Upon a Time in the West, prilično brzo pada u degradaciju rutinskog trilera u kojima se zli biznismeni grebu o sitan narod i ne prezaju od raznih gadosti. Pogotovo je frustrirajuće što se sredinom filma kompletno eliminiše subplot sa mormonima - umesto da od Messenger of Death naprave neku vrstu mormonskog Witnessa, Cannon nas vrlo brzo rešava insighta u taj dosta, za nas barem, čudan lifestyle sa svim njegovim kinkovima.

Photobucket

Akcionih scena gotovo i da nema. Tu je već navedeni shootout na Zenasovoj farmi, koji traje tek toliko da ima par mrtvih i da se dotera R rating (ruku na srce, taj rejting se zaradi već u prvih pet minuta kada Orvilleu pobiju celu familiju - srećom, deca se ubiju off-screen), a choice cutovi pripadaju Bronsonu, koji u dva navrata mlati nekog hitmana k'o vola u kupusu, brutalnošću koja se retko viđa kod nekih matorih novinara. Sa svojih 67 godina, Bronse izgleda još uvek solidno, ali ono - niti prolazi kao novinar, niti kao okrutni novinar...sporedne uloge nisu vredne pomena, možda jedino veteran Jeff Corey kao ratoborni mormonski hardliner - ruku na srce, prijatno sam se i oduševio kad sam registrovao Gene Davisa, genijalnog seksualnog devijanta iz 10 to Midnight, u sitnoj epizodi.

Kako sam prethodnih par nedelja ponedeljke uglavnom trošio na neke uglavnom kvalitetne Bronsone iz 70tih, gotovo da sam se zaželeo neke Cannonade za promenu. Bolje da sam gledao neki Death Wish nastavak od ovoga...jedini na nivou zadatka rutiner J. Lee Thompson koji je i ovde na autopilotu odradio profesionalno, uzeo pare i posle Kinjita godinu dana kasnije na miru i tišini otišao da uživa u penziji.

22.12.2008. u 18:00 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.