1fc6 Slepa pravda - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

nedjelja, 15.07.2007.

Slepa pravda



Blind Fury, 1989. D : Phillip Noyce ; Rutger Hauer, Terry O'Quinn, Noble Willingham, Lisa Blount


Vijetnam, stanje : ratno. Nick Parker (Hauer) je američki vojnik koji u sred bitke biva ostavljen na bojištu od strane svojih saboraca, koji su se rastrčali u pokušaju da spasu živu glavu. Polumrtvog i oslepljenog Parkera nalaze lokalni meštani, i odvode ga u njihovo selo, gde ga postepeno obučavaju u veštini mačevanjem. Godine prolaze, i Nick postaje vrhunski mačevalac, orjentišući se pretežno čulom sluha.

Parker se vraća u Ameriku, i pokušava da stupi u kontakt sa ratnim drugarom Frankom (O'Quinn), jednom od onih što ga je napustio. U Floridi, on nalazi njegovu suprugu i sina, i saznaje da su oni sad razvedeni, te da Frank radi kao hemičar laborant za nekoga u Nevadi. The catch : Frank je nesposoban kockar i u dugovima je do guše, pa je sada primoran da pravi drogu za zle vlasnike kazina. Da bi imali nešto protiv njega, mafijaši šalju gorile u Floridu po ostatak Frankove familije, ali se na sreću Nick nalazi tu baš u tom momentu i uspeva da spasi klinca. Njih dvojica zajedno kreću za Nevadu, ne bi izbavili druga tj. oca iz nemile situacije.



Slepi mačevalac. Koga igra Rutger Hauer. U godini 1989. Kako, u vražju mater, ovo nije totalni trash film ? Blind Fury, US odgovor na japanski serijal o Zatoichiju, zapravo uspeva da izbalansira tanku liniju dobre zajebancije i celuloidnog đubretarenja. Ključ je u tome što ovaj film nema neke pretenzije ozbiljnosti, već gotovo sve vreme kombinuje klanje i zezanje, pa vreme brzo prolazi i publika se dobro zabavlja. Osnova je svakako Rutger Hauer, čovek koji je predobar glumac za ovakve egzibicije. Gledajući mog severnog komšu na delu, pomislićete da je pred vama na ekranu legitimno slep lik - dodajte na to jako atraktivne koreografije borbe u kojima Nick secka i recka svugde okolo, i eto pravog provoda za staro i mlado.

Kao što sam napomenuo, tempo filma je vrlo komforan, pa se brzo stiže do velikog finala u Nevadi gde Hauer još jednom demonstira svoje veštine u rezbarenju. Ipak, prava poslastica je kada se pred sam kraj Nick suoči sa profesionalnim ubicom iz Japana, koji je po vokaciji takođe "umetnik mača". A tek kada vam saopštim da dotičnog igra Cannon ikona Sho Kosugi (Ninja serijal, anyone ?), znaćete da je ovo nešto što treba pogledati. Film takođe obiluje zabavnim onelinerima, mahom od strane glavnog lika - ceo segment u kojem Parker silom prilika vozi kamion je vrhunski, u najmanju ruku.



Blind Fury je, baš kao i prethodno recenzirani Witness, hollywoodski debi jednog australijskog režisera. Ovoga puta po sredi je Phillip Noyce, koji će se kasnije udružiti sa Harrisonom Fordom i snimiti dva Jack Ryan filma, Patriot Games i Clear and Present Danger. Noyce, čiji je najpoznatiji australijski film do odlaska u Hollywood verovatno horor-triler Dead Calm, je još uvek aktivan, i njegov novi film Catch a Fire, o Apartheid-era Južnoj Africi, upravo je doživeo DVD izdanje.

Sa trajanjem od svega 85 minuta, Blind Fury vam sigurno neće oduzeti mnogo slobodnog vremena, a zauzvrat ćete se fino zabaviti. Hauer je nažalost slabo selektivan glumac, i njegova karijera prošarana je raznim pizdarijama, ali ovo je svakako jedan od boljih stavki na njegovom CV-u. I mada vam theatrical poster možda deluje kao neka karikatura, neka vas to ne spreči od dobavljanja - ipak je Fury rated R, i ima krvi za poneti.

PS. Rutger Hauer se čita Rut-her Ha-u-er. Čas holandskog za danas je završen.

15.07.2007. u 00:15 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.