1fc6 O suhom vjetru s juga moja duša sanja... - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

srijeda, 17.12.2008.

O suhom vjetru s juga moja duša sanja...

Photobucket

Pale Rider, 1985. D : Clint Eastwood ; Clint Eastwood, Michael Moriarty, Sydney Penny, Richard Dysart, Chris Penn, John Russell


Carbon Valley je mala rudarska kolonija u Californiji, koju nastanjuju sitni lovci na zlato. Kako to obično biva u zlom western svetu, njihova je najveća noćna mora lokalni feudalac Coy LaHood (Richard Dysart), koji je vlasnik gotovo celog regiona izuzev te doline i koristi moderne metode za svoje potrebe. LaHoodov sin Josh (Chris Penn) je šef operacije u svom odsustvu, i on se ne libi da svako malo napravi nered među žiteljima Carbon Valleya, koji ne žele da tek tako odu sa svog poseda.

No, jednog dana se sve drastično menja kada u Carbon stigne misteriozni propovednik (Clint Eastwood). Nakon toga što je pomogao jednom od Carbonovaca Hull Barretu (Michael Moriarty), Božiji sluga otvoreno staje na stranu siromašnih rudara, i počinje ozbiljno mrsiti konce LaHoodovoj družini. Coy rešava pozvati u pomoć tešku artiljeriju - plaćenog revolveraša marshalla Stockburna, koji sa sobom vuče četu od šest mamojebača vičnim vatrenom oružju. A onda je pop skinuo mantiju...and hell followed with him.

Photobucket

Dok sam bio malji dec, često sam provodio letnje mesece van Beograda kod rodbine u Crnoj Gori, preciznije, u Ulcinju, jednoj od najjužnijih tačaka najmanje socijalističke federativne republike. Ulcinj je po leti imao otvoren bioskop na glavnom šetalištu po imenu "Kino Bašta", te smo za mnogo sitne pare svaki drugi dan umeli uleteti tamo sa svojom braćom od tetke i diviti se poslednjem holivudskom šrotu. Budući da Ulcinj nije Beograd, Kino Bašta je u ponudi imala samo odabrano đubre (barem dok sam ja bio tamo) - Cannon i njima slični su dominirali, a od naslova koje se sećam da sam gledao u tom bioskopu bili su između ostalih i presjajni trash Sword of the Valiant: The Legend of Sir Gawain and the Green Knight (sa sve Sean Conneryem !) i hokejaški epic Youngblood (idealan spoj Rob Lowe - Patrick Swayze).

Al' eto, jednog dana me je moj stari poveo u bioskop sa jasnom misijom da se valja gledati novi Clint Eastwood. Moram priznati, nikad nisam bio ljubitelj ovog glumca, i njegova me interpretacija glume uz recept "pola se mrštim, pola gunđam" retko kada fascinirala. Pale Rider, međutim, bio je ljubav na prvi pogled, i do dana današnjeg ostaje sentimentalni favorit kome se rado vraćam.

Daleko je Pale Rider od bilo koje originalnosti. U suštini, Eastwood je za ove potrebe reciklirao pomalo svoj High Plains Drifter, a malo više legendarni Shane, čiji je i de facto remake. Međutim, propovednik iz Pale Ridera je poseban lik. Mnogo je manje harizmatičan od dobrog Shanea, a mnogo sličniji tom drifteru, ali je opet nekako manje malevolentan po prirodi. Ima on neki mean streak u sebi, ali je vrlo jasno da je to čovek sa teškom ličnom istorijom koji se izborio sa svojim demonima. Preacher je, po meni, ultimativan Eastwoodov lik, mnogo poetičniji od Harrya Callahana, mnogo dublji od Man with No Namea. Zanimljivo je i dodati da je Pale Rider, po strukturi, jedan krajnje klasičan, kanonski, gotovo fordovsko-hawksovski western - mit, ep - činjenica da je snimljen '85, dobrano posle revizionističkog talasa koji je '70tih redefinisao granice ovog žanra je pravi kuriozitet, jer su se westerni tog tipa u to vreme smatrali odavno prevaziđenim.

Photobucket

Sporedni likovi su zabavni i dobro odglumljeni. U centru pažnje je Michael Moriarty, odličan glumac koji u karijeri nije odmakao dalje od "stabilnog sporednjaka", ali se i ovde može uočiti njegov talenat. Za razliku od Shanea, Pale Rider ne štiti malog dečka već devojčicu, koju igra Sydney Penny, a negativci su solidni Chris Penn, pokoj mu duši, i odlični John Russell kao hladnokrvni Stockburn. Russell je u to vreme bio na samom kraju karijere, ali je iskusni veteran westerna (gde je većinski, gle čuda, glumio negativce) imao još jedan tračak umetničke snage u sebi. Stockburnov posse je inače direktno preuzet iz Leoneovog Once Upon a Time in the West, sa sve duster kaputima i manjkom milosrđa.

Mada sam gledao barem 20tak boljih westerna od Pale Ridera, ovaj film, i pored svoje neoriginalnosti u konceptu i izvedbi, ima neko posebno mesto u mojem srcu. Što zbog nostalgije za tim davno prošlim danima, a što i zbog svog retro feelinga. Jbg, meni je dobar...šta da vam kažem.

17.12.2008. u 18:00 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.