1fc6 Dobre jarane, para kupit' ne može - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

petak, 05.12.2008.

Dobre jarane, para kupit' ne može

Photobucket

El Dorado, 1966. D : Howard Hawks ; John Wayne, Robert Mitchum, James Caan, Charlene Holt, Arthur Hunnicutt


Cole Thornton (John Wayne) je revolveraš veteran, koji po završetku građanskog rata krstari divljem zapadom u potrazi za poslom. Jedan od tih poslova mu nudi izvesni Bart Jason, da bude član njegove družine koja bi se obračunala sa porodicom McDonald oko neke stoke. Cole prihvata posao, ali ga onda i odbija posle razgovora sa starim prijateljem šerifom JP Harrahom (Robert Mitchum), koji mu stavlja do znanja da je cela priča manje pravedna nego što je Jason predstavlja i da bi sukob protiv McDonaldovih bio ujedno i sukob protiv njega.

Nekoliko meseci kasnije, Cole na meksičkoj granici naleće na Nelse McLeoda, jednog od najozloglašenijih desperada na zapadu. Nelse saopštava Coleu da se uputio u El Dorado, gde namerava stati na Jasonovu stranu. Cole je inicijalno ravnodušan, ali kada mu Nelse saopšti da se J.P. u međuvremenu propio i više ne predstavlja nikakav autoritet, on reši da se vrati u taj gradić i pomogne svom starom drugu. Sa njime kreće i mladjani Allan Bourdillion Traherne (James Caan), iz milošte nazvan "Mississippi", pa zabava ubrzo može početi.

Photobucket

U poslednje vreme nešto čitam Texa, pa sam se bacio i malo na gledanje westerna. Moj veliki prijatelj Miroslav, vlasnik prestižne beogradske strip-knjižare Alan Ford, je jednom rekao da on voli gledati western filmove, jer tamo, za razliku od današnjih, uvek pobedi pravda. Ima tu neke dobre i zdrave logike, a ko bolje predstavlja pravdu na filmskom divljem zapadu od Johna Waynea ? Legendarni Duke je u ovom filmu u nešto slabijoj fizičkoj formi, budući da je godinu dana pre snimanja imao tešku operaciju otklanjanja plućnog krila zbog raka pluća. Ipak, to mu nije smetalo da još jednom dominira velikim platnom, i u saradnji sa svojim dobrim prijateljem Howardom Hawksom iza sebe ostavi još jedno malo remek delo klasičnog western filma.

U suštini, El Dorado nije ništa drugo do remakovani Rio Bravo, koji su Hawks i Wayne snimili 1959., navodno kao "konzervativni odgovor na High Noon". Dok Rio Bravo uživa dosta visoku reputaciju kod kritičara i ljubitelja filma (John Carpenter je pravio svoje verzije Rio Brava ne jednom nego dva puta), mene je taj film tradicionalno ostavljao hladnog, zbog sporog tempa i priglupe radnje. El Dorado, međutim, dosta popravlja stvari koje su loše odrađene u svom prethodniku, pa je tako i ugodniji za gledanje, a na stranu što je glumačka ekipa daleko kvalitetnija. Dok su u Rio Bravu druge dve glavne uloge pripale Deanu Martinu i pevaču Rickyu Nelsonu, sada se u tim rolama nalaze izvrsni Robert Mitchum i mladi James Caan - nebo i zemlja. Najveći dobitak je Caanov lik - u Rio Bravu, Nelson je samo fusnota, u El Doradu, Caan ima gotovo centralno mesto u priči i mnogo bolje dijaloge. Dosta bitan je i lik "matorog gunđala", koga u Hawksovim filmovima često tumači Walter Brennan. Ovde je u njegovoj koži Arthur Hunnicutt, i nije ništa manje efektan.

Photobucket

Veliki minus Rio Brava bila je ograničena lokacija - Wayne i društvo su se već u startu zabarikidirali u šerifovu postaju i slabo izlazili odatle. El Dorado barem pola filma posvećuje pripremanju akcije, a tek onda dolazi do "utvrđivanja" i obračuna. Pucnjave, naravno, ima u solidnim količinama, uz poseban mention za akciju u kojoj Wayne, Mitchum i Caan eliminišu tri probisveta u crkvi. Još jedna pozitivna stvar je dosta humora u scenariju, koji daje dodatnu draž celoj priči.

Hawks i Wayne snimili su zajedno četiri westerna. Pored Rio Brava i El Dorada, ova ista tema će se obraditi još jednom u filmu Rio Lobo (1970.), dok je četvrti u ovoj priči ujedno i najbolji - Red River (1949.), veliki klasik i po meni jedna od najboljih Wayneovih uloga ikad. U ovoj konkurenciji, El Dorado zauzima jako drugo mesto - posvetite sebi dva sata i pogledajte ovo, dobar tempo, dobri glumci i poslovično efikasna Hawksova režija su pravi melem za zimsko popodne.

05.12.2008. u 18:00 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.