1fc6 Rat-tat-tat - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

ponedjeljak, 05.01.2009.

Rat-tat-tat

Photobucket

Machine Gun Kelly, 1958. D : Roger Corman ; Charles Bronson, Susan Cabot, Morey Amsterdam, Richard Devon, Jack Lambert


George "Machine Gun" Kelly (Bronson) je pljačkaš banaka, koji radi u ekipi sa Howardom, Maizeom i Fandangom (Morey Amsterdam). Kelly je vođa bande, naizgled neustrašiv tip koji se voli pokazivati po komšiluku sa svojom mašinkom, ali ima jednu slabost - plaši se smrti, i svega što je simboliše.

Posle jedne neuspešne pljačke, Maize gine, a Howard kreće u kolo sa drugom bandom. Kelly ostaje sam sa svojom devojkom Flo (Susan Cabot), i planira da na velika vrata opet stigne u novinske naslove - otmicom ćerke bogatog industrijalca Vita.

Photobucket

Machine Gun Kelly je za Rogera Cormana relativno nebitan film. Kralj B produkcije Hollywooda je tokom svoje karijere producirao preko 300 filmova, a 55 je potpisao i kao režiser. Primera radi, te 1958., Corman je režirao još četiri filma, a na dodatnih pet je vršio produkcijski posao. Za Charlesa Bronsona, međutim, ovo je izuzetno bitno ostvarenje - Corman je mladom glumcu ponudio svoju prvu glavnu ulogu, mnogi su ga primetili, i ostalo je istorija.

Film je baziran na istinitim činjenicama. Pravi "Machine Gun" Kelly je bio gangster koji je ordinirao širom Amerike tokom ere prohibicije, i zaista je dolijao posle neuspele otmice. U zatvoru je prekršten u "Pop gun" Kelly, jer se ispostavilo da je on u stvari jedan fin, miran čovek, a ne tough guy kakvim se ranije predstavljao. Inspirisan time, Bronson glumi Kellya u sličnom maniru - ceo film on prodaje neki "high toned motherfucker" act, ali je u stvari vrlo podložan manipulaciji i izjedaju ga razne fobije. Za razliku od njegovih kasnijih uloga koje su ga proslavile, Kelly je dosta čudno struktuiran lik, i Corman mu daje dosta teksta. Prosto je neobično gledati nasmejanog Charliea, koji ima mood swingove, muva ribe, i tome sl.

Photobucket

Bronsonu podršku daju Susan Cabot, koja igra njegovu lukavu devojku, i odlični Morey Amsterdam kao Fandango, sitni gangster. Amsterdam, koji je zarađivao za leba kao komičar, je efektno "cast against type" u rolu brbljivog propaliteta - Cabot ima onaj zao, manipulativni pogled koji se često viđa kod femme fatale likova u 50s krimi filmovima. Cormanova režija je efektna i jednostavna - na kraju krajeva, ceo film završen je za svega 8 dana, u pravom "Corman quickie" stilu.

Nakon ovog filma, Bronson je počeo dobijati uloge u ozbiljnijim produkcijama (Dirty Dozen, The Magnificent Seven, Battle of the Bulge itd.). Njegov pravi breakthrough usledio je tek 16 godina kasnije u Michael Winnerovom Death Wishu, ali Machine Gun Kelly ostaje upisan u istoriju kao ol' stone faceov prvi ozbiljniji glumački angažman. Sasvim solidan B krimi iz 50tih, traje svega 80 minuta, za laku razbibrigu i možda još ponešto.

05.01.2009. u 18:00 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2009  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.