1fc6 Sunca sin - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

petak, 28.11.2008.

Sunca sin

Photobucket


Kings of the Sun, 1963. D : J. Lee Thompson ; Yul Brynner, George Chakiris, Shirley Anne Field, Brad Dexter, Richard Basehart

Negde oko 12-13. veka naše ere, poluostrvom Yucatan gde je danas Meksiko suvereno vlada civilizacija Maya. Mayanska kultura se temeljila na ljudskim žrtvama, koje su bile percipirane kao "poruka Bogovima". Dakle, ako želite dobru žetvu, krknete nekoga i kažete mu da poruči tome i tome da im treba kiše i povoljnih vetrova. Njihov je glavni grad bio Chichen Itza, a vladar Balam, čije je kraljevsko poreklo išlo osam generacija unazad.

Svemu lepom dođe kraj, pa tako i ovoj priči. Mayanci su inače, kako film veli, bili loši ratnici (imali su kameno i drveno oružje), te kada ih je napao zapadni sused Hunac Kell (Leo Gordon), koji je poznavao tajnu metala, usledio je opšti pokolj. Kako bi izbegli krajnji genocid, novi mladi kralj Balam deveti (George Chakiris) rešava da pobegne preko mora, zajedno sa svojim najbližim savetnicima generalom Ah Halebom (hollywoodski Srbin Brad Dexter) i sveštenikom Ah Minom (Richard Basehart). Usput mu se pridružuju i lokalni primorski seljani, pa u poslednji čas ostaci Maya polaze morem u nepoznato.

Nakon dugog putovanja, Maye konačno stižu do nekog kopna, i tu počinju ponovo izgrađivati svoju civilizaciju. Međutim, oni nisu sami - pleme starosedeoca, koje vodi neustrašivi Black Eagle (Yul Brynner), ubrzo registruje njihov dolazak i najavljuje otpor. Šta se dalje dešava, otkrijte sami.

Photobucket

Šezdesetih je godina epski žanr bio totalno u modi, pa evo jednog filma koji je malo unikatniji u svom twistu. Mesto Rimljana, Grka, i tako njima sličnih, Kings of the Sun obrađuje jednu istorijsku epizodu iz života Maya, drevne civilizacije koja je zajedno sa Aztecima nekada živela na teritoriji današnjeg Meksika. Solidna glumačka ekipa i režija (opet on!) iskusnog J. Lee Thompsona čine ovaj film zanimljivim za pogledati, makar i samo zbog relativno neobrađene teme.

Ko je gledao "regularne" epike iz te dekade zna otprilike šta može očekivati što se tiče glume, muzike i opštih dizajnova. Ono što jeste unikatno je što je Kings of the Sun bio sniman u Meksiku na pravim mestima Maya kulture, pa su tako uvodne scene bitke ispred Chichen Itze potpuno autentične - ono jeste prava Chichen Itza piramida. Glumački, Yul Brynner apsolutno dominira kao indijanski poglavica - takođe, on je u ovom filmu u potpunom fizičkom zenitu, i njegove akcione scene (a ima ih par) su totalni highlight.

Dosta vremena je utrošeno na subplot o ljudskoj žrtvi, kao i na neku pseudoljubavnu relaciju između Balama i lika Ixchel, ćerke lokalnog šefa Maya primorskog sela koji pogine na početku filma. Ceo deo o žrtvovanju je takođe zanimljiva paralela na promenu socijalnih normi tokom 60tih, i moderna shvatanja novog kralja Balama. Ključna uloga tu pripada starom svešteniku Ah Minu, koji predstavlja "staru gardu", i Black Eagleu, koji se nađe u sred ovog kulturno-sociološkog čvora i interveniše kao svojevrstan katalizator.

Photobucket

Što se istorijske podloge tiče, nešto je tačno, a nešto možemo nagađati. Hunac Kell jeste postojao, samo se zapravo zvao Hunac Ceel, i zaista je istorijski registrovano da je pokorio Chichen Itzu. Sa druge strane, film teoretiše sa činjenicom da su se Maye u neko doba naselile na severnoameričkom kontinentu (jer, Black Eagle je definitivno američki indijanac, kao i njegovo pleme, a još neki hintovi se tu puste da se gledalac uveri), i tamo se izmešale sa lokalnim življem - za ovo već nemam neku proverenu informaciju.

Ljubitelji epika i sword-and-sandal će sigurno uživati u Kings of the Sun. Srednji deo filma, gde se obrađuje character arc Black Eaglea, ima malo praznog hoda, ali generalno nije loš film za pogledati. J. Lee Thompson dosta kompetentno odrađuje "masovke", i klimaktična bitka na kraju je zabavan mini-spektakl.

28.11.2008. u 18:00 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.