1fc6 Monday night football ! - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

srijeda, 26.11.2008.

Monday night football !

Photobucket

Repo Man, (1984.) D : Alex Cox ; Emilio Estevez, Harry Dean Stanton, Tracey Walter, Olivia Barash, Vonetta McGee


Otto (Emilio Estevez) je prigradski punker iz okoline LA koji ne zna šta će sa samim sobom. Otpušten sa svog posla u samoposluzi, devojka ga je ostavila sa drugom, roditelji su mu spiskali sva pare na evangelistički projekat slanja biblija u El Salvador...life's a bitch, drugim rečima. Sasvim slučajno, Otto hodajući ulicom naleti na Buda (Harry Dean Stanton), koji ga momentalno upošljava kao "repo man"-a - čoveka koji zarađuje za leba tako što otima neotplaćena kola od dužnika. Ottou se ovo zaposlenje prvobitno nikako ne sviđa, ali se vremenom navikava na svoj novi život i radne obaveze.

U otprilike isto vreme, cela California je u underground poteri za jednim Chevy Malibu vozilom, koje krije državnu tajnu od visokog značaja. Inkriminisani Chevy drži nešto jako bitno u svom gepeku (toliko bitno da nema preživelih da prijave šta je u njemu), pa se ubrzo u trku uključuju državne agencije, razne druge frakcije...a bogami i repo ekipa, jer je taj Chevy procenjen na 20k dolara. Trka počinje...

Photobucket

Repo Man nije kultni film. Repo man jeste kult sam po sebi. Legendarno ostvarenje Alexa Coxa od pre 25 godina je još uvek sveže i zabavno za pogledati, što zbog totalno opičene radnje, što zbog sjajne muzike, a tu je i uvek Harry Dean Stanton da uveseli ako vam se baš ništa ne sviđa.

Teško je opisati ovaj film jer je narativ totalno razbijen u sitne epizode. Dva loose plot threada postoje, i to su Ottova repo karijera i taj misteriozni Chevy Malibu. Ostalo je sve prikazano u vidu sitnih epizoda koje opušteno mogu da se puštaju kao standalone vinjete. Ima ih više memorabilnih, ali ističe se scena kada Otto i kolega crnac Lite (Sy Richardson) preuzimaju jedan auto, pa dolazi do smešnog firefighta u kojem Otto bezmalo dobija nervni slom. Prejaka je i scena na kraju (vidi drugi snapshot) u kojem Ottov love interest, videvši da Otto ne želi da ostane tu gde jeste, pita "what about our relationship ?". Otto pak odgovara - "oh, fuck that." Koji car.

Photobucket

Mada većina radnje ima fokus na Ottou, koga sasvim solidno glumi mladi Emilio Estevez, glavna zvezda je ipak legendarni Harry Dean Stanton. Veteran iksilion filmova gde uglavnom glumi sporedne uloge, Harry je ovde ipak jedna od glavnih zvezda i to u velikom stilu - džangrizavi repo veteran koji živi svoj život prema nekom kodeksu koji je on sam izmislio, i pun je raznoraznih mudrosti kao što su "repo man's got all night, every night" and "being a repo man is always intense". Stantonu je ovo definitivno jedna od uloga karijere, i ovde možete dobro videti zašto je Roger Ebert svojevremeno izmislio "The Stanton-Walsh Rule", po kojem nijedan film u kojem igraju Harry Dean Stanton ili Emmet M. Walsh ne može biti loš.

U mnogim punk-rock-hardcore krugovima Repo Man uživa izuzetno visoku reputaciju, i to sa dobrim pravom i razlogom. Ovo je, zajedno uz Decline of Western Civilization Penelope Spheeris, jedan od najbitnijih filmova za američki hardcore žanr. Na soundtracku se mogu čuti bendovi kao što su Circle Jerks, Suicidal Tendencies (i to čak "Institutionalized" !), a u jednoj čuvenoj sceni Otto razočaran životom peva "TV Party" od Black Flaga. Za ljubitelje žanra (poput mene), prava stvar ! Alex Cox je inače rodom iz Liverpoola, pa je čudno što je jedan tako ključan film za west coast HC scenu delo nekog Engleza.

Sve u svemu, Repo Man je ono što bi kolega Horror nazvao "filmom za ekipu". Neobavezna zabava za neobavezno veče...vredi pogledati, i shvatiti totalno neozbiljno.

26.11.2008. u 18:00 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.