1fc6 Vanzemaljac pravi je muškarac - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

petak, 02.01.2009.

Vanzemaljac pravi je muškarac

Photobucket

Ghosts of Mars, 2001. D : John Carpenter ; Natasha Henstridge, Ice Cube, Jason Statham, Pam Grier, Clea Duvall


Za kojih 100 godina u budućnosti gore-dole, ljudska je nauka uspela civilizovati Mars, te je crvena planeta sada potpuno naseljiva i uglavnom su tu neke rudarske kolonije. Mala četa panduracije, koju vode cmdr. Braddock (Pam Grier), lt. Ballard (Natasha Henstridge) i sgt. Jericho (Jason Statham), kreće vozom put neke rudarske selendre gde treba preuzeti izvesnog "Desolation" Williamsa (Ice Cube), superopasnog robijaša, i sprovesti ga do glavnog grada Marsa Chrysea.

Kad oni tamo, a ono međutim. Selo izgleda prazno, Desolation sam u ćeliji bleji, a malo izvan grada grupica psihopata se organizovala u neko pleme, naoružala primitivnim hladnim oružjem i oruđem i demonstrativno odseca glave svakome u vidokrugu. Kada cmdr. Braddock nađe svoje mesto na šiljku, postane jasno da je vrag odneo šalu. Ubrzo se stanje podiže u opsadno, briše se granica između murije i robije, i opšti cirkus kreće.

Photobucket

Malo po malo, stiže John Carpenter od The Thing do Ghosts of Mars, ujedno i njegovog poslednjeg bioskopskog izdanja. Film je bio opšti flop, a Joca nije imao posla sve do neke 2006., kad je snimio Cigarette Burns za "Masters of Horror" TV serijal. Ruku na srce, jasno mi je što je došlo do ovoga - kvalitet JCovih filmova je, po objektivnom merilu, u padu negde od They Live, a Ghosts of Mars je bio tačka na kojoj se dodirnuo sa dnom. Jel' ovo znači da se ovde radi o prosečnom i nižerazrednom filmu ? Apsolutno ne - Ghosts of Mars je SJAJAN akcioni film B ranga, i dok god ne očekujete novog desetostrukog dobitnika Oskara, zabava je zagarantovana.

Prvih 45-50 minuta vam služe da se upoznate sa glavnim likovima, i naviknete na užasnu glumu svih prisutnih. Natasha Henstridge je riba na kub, ali što manje priča, to joj bolje ide. Ice Cube je standardni gangsta gangsta, Pam Grier je totalno pogubljena u spejsi odelu sa ogromnom pušketinom, Clea Duvall mahom provodi vreme tako što blene u prazno, a Jason Statham pati od činjenice da mu je opseg uloga od "Londonski smutljivac" do "Smutljivac iz Londona". Tek šale radi, uvaljen je neki plotline da Marsovci brane planetu nekom kombinacijom prokletstva mumije i zombi virusa, a kolonizovani Mars je inače matrijarhalno društvo u kojem je lezbejačina preferirani tip seksualnog opštenja kod žena. Kakve to veze ima...da me jebeš.

Photobucket

Negde oko 50. minuta naša ekipa pokuša da utekne iz ovog clusterfucka, to im naravno ne uspe, pa se pređe na plan B koji Ice Cube opiše sa "COME ON YOU MINDLESS MOTHERFUCKERS !!!!1111". E tu počinje onaj jači deo filma - uz teškometalni soundtrack koji je komponovao Anthrax, kreće opšta i sveopšta koljačina u kojoj pucaju glave, lete udovi, lome se kosti, ma svega jebote. Tada otprilike i shvatite da je JC totalno kalirao sa idejama, pa se film pretvori u moderniji i nasilniji Assault on Precinct 13, ali ko ga jebe - we're having fun ! Efekti su dobri (pogotovo kad jedan od članova ekipe izgubi prvo ruku, pa glavu, to je tako seamless dobro urađeno da nemam reči), sve je na nivou, samo treba isključiti mozak na vreme i ostalo je super.

Konačan je utisak da je Ghosts of Mars snimljen nekih 15 godina prekasno. Da je ovo snimljeno 1986. umesto 2001., sad bi smo uveliko pričali o ovom filmu kao velikom cult hitu odmah uz Death Wish 3 i Missing in Action (mada ono, i MIA i GoM imaju nekog Braddocka :D). Kao što sam rekao - isključiti mozak...i vozi. Btw, završni dijalog na relaciji Henstridge - Cube ? Razzie kandidat na keca.

02.01.2009. u 18:00 • 4 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2009  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.