1fc6 Marche ou creve - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

četvrtak, 05.07.2007.

Marche ou creve



Legionnaire, 1998. D : Peter MacDonald ; Jean-Claude Van Damme, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Steven Berkoff, Nicholas Farrell


Francuska, tridesete godina dvadesetog veka. Alain Lefevre, bokser iz Marseja, nalazi se u dugovima. Da bi se oslobodio tog pritiska, Lefevre pristaje da namerno izgubi jedan meč, kako bi lokalni mafiozo uhvatio teške pare i ujedno i abolirao našeg junaka njegove muke. Međutim, tokom samog meča, muški ponos odnosi pobedu nad zdravim razumom, pa Lefevre nokautira svog protivnika i biva primoran na beg. Suočen sa situacijom bez izlaza, on odlazi u najbližu regrutnu kancelariju Legije Stranaca, i ubrzo isplovljava za severnu Afriku.

U Maroku, on se upoznaje sa crncem iz Amerike Lutherom, bivšim britanskim vojnikom Mackintoshom i Italijanom Rosettijem. Njihova jedinica, pod vođstvom narednika Steinkampfa (Steven Berkoff, poznata njuška), dobija zadatak da odbrani jednu tvrđavu od naleta berberskih pobunjenika. I dok se situacija sve više i više komplikuje, Alain se sentimentalno priseća kako je njegov život mogao izgledati, kao i njegove prave ljubavi Katrine (Ana Sofrenović !), koja je sada u rukama mafijaša iz prvog pasusa...koji nisu odustali od svoje potere.



Legionnaire, snimljen 1998., jedan je od poslednjih Van Dammeovih filmova koji je doživeo bioskopski tretman. Osam godina po uspehu Lionhearta, Van Damme se odlučio ponovo staviti svog lika u legionarsku uniformu, uz kvaku da će ovaj put umesto bekstva iz legije, on bežati u legiju. Rezultat je mešovit - film je drastično ozbiljniji od Lionhearta, ali i slabiji u akcionom delu, i manje zabavan za prosečnog gledaoca. Ovo je ostvarenje zapravo koncipirano kao "vojnička drama", pa je akcenat više na nekim aspektima legionarskog života, i manje na tuči i pucnjavi.

Scenario, nažalost, vrlo brzo podlaže klišeima iz ovakvog žanra. Van Damme i Sheldon Lettich, režiser Lionhearta, su se potrudili da dijalog bude u najmanju ruku bezvezan, a "bratske vojničke veze" izlizane i preuzete iz nekih ranije viđenih filmova. Svi stereotipi su ponovljeni do poslednje rečenice, pa se publika baš i neće preterano dojmiti "epskim scenama" koje bi trebale da vam prouzrokuju emotivnu reakciju. Jean-Claude se ovde pošteno potrudio na glumi, i njegov performans je za svaku pohvalu, ali ostali su drastično slabiji - što zbog neumeća, što zbog ograničenog scenarija. Nešto bolji od ostatka su Ana Sofrenović, koja nema puno teksta ali izgleda jebozovno ceo film, i Nick Farrell, koji igra Mackintosha.



Na kraju, tu je naravno epska bitka sa berberima, kao i jedan subplot koji ste mogli da namirišete, ali koji ipak neću otkriti. Sama bitka urađena je solidno, što se i dalo očekivati budući da je režiser Peter MacDonald, vama poznat kao čovek iza Ramba III (odatle vam je inače i Berkoff verovatno poznat, on je glumio ruskog zloću).

Legionnaire je prosečno delo iz Van Dammeovog opusa, i relativno je gledljiv, ali bih ga preporučio ipak samo proverenim fanovima. Ako vas baš zanima legionarski život, probajte March or Die sa Gene Hackmanom i Terence Hillom.

05.07.2007. u 01:28 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.