1fc6 ...for just one day - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

srijeda, 19.11.2008.

...for just one day

Photobucket

Too Late the Hero, 1970. D : Robert Aldrich ; Cliff Robertson, Michael Caine, Denholm Elliot, Ian Bannen, Ken Takakura


Proleće 1942. Rat uveliko besni širom sveta, a par meseci nakon napada na Pearl Harbor, u opšti konflikt su se uključile i Sjedinjene Američke Države. I dok ljudi ginu, u jednoj izolovanoj bazi na Havajima (valjda, ličilo je na Havaje) izvesni poručnik Sam Lawson (Cliff Robertson) ladi muda na obližnjoj plaži. Lawson je po profesiji prevodilac i stručnjak za japanski jezik, i za sada mu eskivaža vrlo uspešno ide.

Ipak, vrhovna komanda ima neke planove za njega. Nakon kratkog i neprijatnog sastanka u kojem mu pretpostavljeni (uvek rado viđen Henry Fonda u cameo ulozi) predoči da mu sledi prekomanda te opasan i neizvestan zadatak, stvari se drastično menjaju. Lawson biva prebačen u britansku bazu na Novim Hebridima, i dobija misiju da zajedno sa grupom lokalnih vojaka, koju predvodi kapetan Hornsby (Denholm Elliot), infiltrira japanski kamp na severu ostrva i detonira njihovu radio stanicu. Među izabranima je i redov Tosh Hearne (Michael Caine), koji ispočetka ne zrači entuzijazmom oko cele stvari. Kako već pretpostavljate, ne prolazi sve sjajno, pa dobijamo situaciju u kojoj se preživeli eventualno bore za goli život, uz džunglu i male žute okolo.

Photobucket

Eh moj dobri i pošteni Aldrich. Iskreno, očekivao sam mnogo više od ovog filma, ali šta da se radi, ispalo je tako kako je ispalo...umesto da dobijemo konvencionalni ratni film, Aldrich nam prezentuje opet neku paralelu vijetnamskog rata maskiranu u WW2 boju. U čitava dva sata trajanja, imamo tek dve scene bitke (koje nisu ništa specijalno), neka psiho-mrmljanja između nezadovoljnih vojnika i mnogo praznog hoda, predstavljenog kroz montaže prolaženja kroz džunglu.

Denholm Elliot (vama poznat iz Indiana Jones serijala) je, uz Robertsona, jača glumačka karika. Elliot iz samog starta odaje sliku nesposobnog oficira čija je vizija taktike više nalik nečemu što se praktikuje u trećoj srpskoj ligi u ženskom fudbalu. Kako misija odmiče, on sve više gubi kontrolu nad svojim ljudima, a na kraju i nad samim sobom. Robertson je sušta suprotnost, čovek koji ni pod razno nije hteo da upada u borbu, a kada je već tu staloženo pokušava da izvuče živu glavu korišćenjem zdravog razuma.

Caine je, začuđujuće, najslabiji. Njegov lik je uopšte i najčudniji, jer ceo film nema konsistentnu ideju šta radi i čime se bavi, a pritom i dodatno pati od over-actinga - Caine se ponaša kao da glumi Italian Job u pacifičkoj vukojebini sa uniformom, kratko rečeno. Teško je steći simpatiju za njegovo ponašanje, a u filmu u kojem treba da navijate da neko ne najebe to je, realno, ključni faktor.

Photobucket

Mada na prvi pogled možda i nije toliko očigledno da se referencira vijetnamski konflikt, sredinom fima dolazi se do te tačke. Najviše se može osetiti u dijalozima vojnika - za razliku od klasičnih 60s ratnih filmova gde se naglašava "srce u junaka" te bratski odnos na liniji vatre, protagonisti u Too Late the Hero su uglavnom ili kukavice, ili nesposobni, ili kombinacija ta dva. Neku suprotnost njima predstavlja Ken Takakura, vrhunski japanski glumac koji je u ovom filmu po prvi put predstavljen zapadnoj publici (kasnije glumeo u Black Rain i Mr. Baseball). Takakura, koji je poznat kao "japanski Clint Eastwood" i u rodnoj zemlji ima CV odavde do večnosti sa preko 100 pojavljivanja u raznim yakuza filmovima, je japanski major koji se u drugoj polovini filma igra mačke i miša sa preživelima iz početne operacije. I on je čudan što predstavlja devijaciju u odnosu na standardni prikaz japanskih zlotvora u pređašnjim filmovima.

Too Late the Hero je, dakle, jedan prosečan i dosadnjikav film, koji i pored vrhunskog casta i dobrog režisera za uzdama nije uspeo da se odvoji od standardnog miljea, bez obzira što je prošao nešto različito. Aldrich će par godina kasnije sa Burtom Lancasterom opet pokušati da predstavi vijetnamske muke u drugom ruhu (Ulzana's Raid), i to na mnogo uspešniji način. Vredi gledati samo za Caine kompletiste, ostali mogu komotno da zaobiđu.

19.11.2008. u 18:00 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.