1fc6 Don't go chasing waterfalls - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

petak, 27.07.2007.

Don't go chasing waterfalls



Last Embrace, 1979. D : Jonathan Demme ; Roy Scheider, Janet Margolin, John Glover, Sam Levene, Christopher Walken


Harry Hannan (Roy Scheider) je operativac neke tajne organizacije. Tokom jedne akcije, dolazi do puškaranja u nekom kafiću, i u crossfireu gine Harryeva žena Dorothy. Kao posledica toga, Harry doživljava nervni slom, te ga firma šalje na tromesečnu rehabilitaciju i odmor. Po izlasku iz sanatorijuma, Harry kreće nazad put New Yorka kako bi nastavio posao, ali istog dana doživljava nekoliko neprijatnosti. Na železničkoj stanici, on zamalo pada pod nailazeći voz, što svi prisutni sem njega vide kao nesrećnu okolnost. Dalje, šef organizacije (Christopher Walken, ultrasmešan sa velikim naočarama) smatra da on još uvek nije potpuno spreman, te odlaže njegov povratak u službu. Vrhunac svega predstavlja činjenica da je njegov stan iznajmljen, i tu sada stanuje studentkinja antropologije Ellie (Janet Margolin).

Ubrzo se ispostavlja da su Hannanove sumnje osnovane. On otkriva da ga neko prati, i ispostavlja se da su to "njegovi" ljudi. Drugo, Ellie mu uručuje kovertu sa nekim hebrejskim natpisom, koji lokalni rabin tumači kao pretnju smrću. Da li su hajke povezane, ostaje da se vidi - Harryevo vreme, u svakom slučaju, lagano ističe.



Svim snagama sam želeo da mi se Last Embrace svidi. Dopadljivo režiran triler sa kraja sedamdesetih, sa jednom od velikih neiskorišćenih faca Hollywooda Royom Scheiderom, ovo je ipak jedan nepotpun film, koji uspešno započne dve paralelne radnje - samo što se jedna izgubi posle jedva 45 minuta, a druga izlazi doslovno niotkuda i ne prati ovu prvu uopšte. Na kraju će vam biti teško da se vežete za dalji tok, jer se prvi plot thread - Harryeva likvidacija - zaboravi negde po sredini.

Možda bi pomoglo da znamo za koje to smutljivce Scheiderov lik zapravo radi, jer u to nemamo nikakav uvid (u jednoj sceni Harry nešto spominje da je radio neki witness protection, no koliko znam CIA i tome slični ne likvidiraju svoje ex-ljude bez ako nisu preprodavali nuklearke po srednjem istoku, već ih šalju u penziju sa debelom isplatom). Niti je poznato zašto je on odjednom postao suvišan...možda to ima neke veze sa (ne)uspehom misije iz introa, možda ne, Boga pitaj. Na sredini filma, u svakom slučaju, ceo ovaj plot thread ide u đubre, pa se šaltamo na to biblijsko prokletstvo koje je Harry fasovao u koverti. To nam donosi i dva lika, od kojih je jedan puko kozmetički, a drugi služi za dalje napredovanje. Čak i taj motiv deluje nekako nedojeban - biblijske kletve uglavnom prizivaju vizije nekih kuga i anđela smrti i tome sl., od toga ovde isto nema ništa.



Na kraju balade se stiže do finalnog konflikta, koji je odrađen u pozadini Niagarinih vodopada. Taj deo filma spada u bolje, zajedno uz jedan kratak obračun u crkvenom tornju, ali...obratite molim vas pažnju na poster gore. E, taj vam poster uredno kaže šta se desi jednom kad se dođe do Niagara fallsa, pa u tom momentu slobodno možete izbaciti disk iz plejera. U stvari, što se mene tiče, ne morate ga ni ubacivati.

Golema šteta, na kraju krajeva...Scheider je uverljiv, Margolin simpatična (mada joj je lik malo rastrojen), Jonathan Demme u jednom od svojih prvih filmova na visini zadatka, samo scenario pokopava sve. Demme će kasnije "diplomirati" do Silence of the Lambs i tome sl., pa barem njegov talenat nije otišao niz one vodopade sa plakata.

27.07.2007. u 00:15 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.