1fc6 Avionu, slomiću ti krila - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

srijeda, 04.07.2007.

Avionu, slomiću ti krila



The Delta Force, 1986. D : Menahem Golan ; Chuck Norris, Lee Marvin, Martin Balsam, Hanna Schygulla


Opšta panika u vazdušnom saobraćaju - Boing 707 na relaciji Atina - NYC preko Rima kidnapovali su libanski teroristi, i nameravaju ga odvesti u Bejrut. Da situacija bude još zanimljivija, avion je pun Jevreja, koji se slabo vare sa naoružanim Islamitima. I dok Libanci zavode strahovladu negde na istoku sredozemlja, elitni Delta odred superkomandosa pod vođstvom majora McCoya (Chuck) i pukovnika Alexandera (Lee Marvin u svojoj poslednjoj ulozi) sprema se da uleti u celu priču i pomrsi račune namrštenim aero-banditima iz zemlje kedra.

Kritički presek Chuck Norrisove slavne karijere dovodi nas do zaključka da je brkati majstor borilačkih veština uspeo za bezmalo trideset godina aktivnosti snimiti svega tri kvalitetna (reč kvalitet je vrlo relativan pojam ovde) filma. Od ta tri, jedan je baš-baš dobar (Code of Silence), a dva - Lone Wolf McQuade i The Delta Force - su podnošljivo zabavna. Van toga, mogu proći još i recimo Missing in Action serijal, Silent Rage, Octagon i Eye for an Eye...u ostalo se upuštate na sopstveni rizik, bez ako već niste upoznati sa likom i delom velikog Chucka.



Delta Force ima dva fundamentalna problema. Prvi je da film traje malo jače od dva sata, pri čemu je barem pola sata suvišno. Drugi, i bitniji, je da se cela priča iz nepoznatih razloga uzima vrlo ozbiljno, pa film ima konstrukciju tradicionalnog "kidnap" filma. Ozbiljnosti se rešavamo tek u poslednjih tridesetak minuta, kada Chuck konačno ulazi u svoj element, seda na motor koji ima raketne bacače spreda i pozadi i kreće da razjebava pola Libana. Do te tačke, stvari su relativno normalne (koliko god normalan ovakav film može biti), činjenica koja možda i deluje odbojno na hardcore akcione fanove.

Ali da su ga ozbiljno shvatili, jesu. Ako je Seagal klovn anti-glumac, Chuck je uvek bio svestan svojeg antitalenta, pa se skoncentrisao na mudro ćutanje i mamojebački izraz lica. Ovde mu to polazi za rukom, a da stvar ne propadne potrudila se nešto bolja (za Cannon film) propratna ekipa - iskusni alkos Lee Marvin koji odrađuje svoju poslednju tezgu, veteran bezbrojnih Italo krimića Martin Balsam, i više puta nagrađivana nemačka glumica Hanna Schygulla, za koju stvarno ne znam šta traži ovde. Teroristi su standardno zli, Chuck standardno 'ladan k'o špricer. Da je Delta Force bio projekat od državne važnosti, govori i podatak da je vrhovni poglavar Cannona Menahem Golan ovde ispunio uloge režisera i ko-scenariste. Golanovo prisustvo od presudnog je uticaja - izraelski mogul doneo je sa sobom iskustvo sa snimanja kultnog hebrejskog actionera Operation Thunderbolt (koji je pak inspirisan diverzijom izraelskih komandosa u operaciji Entebbe), koje ga je u ovom slučaju dobro poslužilo.



Pre par nedelja, HorrorHr se požalio na to kako mu ovaj film nije više onako dobar kao pre dvadeset godina, da se nešto izgubilo u te dve dekade. U neku ruku mu dajem za pravo - Delta Force je klasičan primer desničarske retorike osamdesetih koju je Cannon brutalno forsirao, i malo je abrazivan za ovaj liberalni mentalitet dvadeset i prvog veka. Ono što je mnogo više verovatno je da je dobri Horror verovatno bio u fazonu gledati nešto tipa Missing in Action, gde Chuck sa par redenika municije pobije ceo Viet-Cong. Delta Force je ipak malo ozbiljniji film (barem do pojave raketnog motora), i treba ga posmatrati kroz drukčiju prizmu. Ako vam to pođe za rukom, uočićete jedan solidan film, još uvek predugačak ali solidan.

Inače, ovo nije jedini DF film - postoje dva nastavka, oba su užasna, a Chucka imate priliku gledati u DF2, gde se bavi problemom nekih kolumbijskih narkodilera. Sam DF inspirisan je stvarnim događajem, i to kidnapovanjem TWA leta broj 847. U realnosti, teroristi su izgurali svoje ciljeve i uspešno trejdovali taoce za oslobađanje islamskih militanata. Major McCoy je tada, verovatno, bio zauzet nečim drugim...

PS. Glavna muzička tema iz ovog filma je vrhunski doživljaj.

04.07.2007. u 01:36 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.