1fc6 Ko tebe kamenom... - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

ponedjeljak, 24.11.2008.

Ko tebe kamenom...

Photobucket

The Stone Killer, 1973. D : Michael Winner ; Charles Bronson, Martin Balsam, Lionel Colvin, Paul Koslo, David Sheiner


Lou Torrey (Bronse) je vrhunski detektiv iz New Yorka, čije se prebrutalne metode ne dopadaju gradskim ocima. Zbog svojih beskompromisnih načina rešavanja problema (uglavnom kroz kalibar .38), Torrey biva administrativno prebačen u Los Angeles da malo tamo pravi štetu.

Tokom rutinskog hapšenja u LA-u, Torrey otkriva potencijalnu veliku zaveru. Nakon što najednom počnu nestajati svedoci jednog ubistva sa sličnom prošlošću (svi su veterani vijetnamskog rata), klupko počinje da se odmotava, a svi tragovi vode do šefa sicilijanske mafije u New Yorku, i njenog šefa Don Alberta Vescarija (Martin Balsam). Kakva je veza između "cosa nostre" i gomilom vijetnamskih veterana organizovanih u paramilitarnu formaciju u pustinji Californie, to je čvor koji Torrey mora razmršiti pre nego što postane prekasno.

Photobucket

Dino de Laurentiis se očigledno živ pojeo što upravo on nije producirao Dirty Harrya, pa je rešio nadoknaditi propušteno i napraviti svoju verziju, uz naravno Bronsona mesto Eastwooda i, naravno, Winnera mesto Siegela. Koliko god ne volim Harrya i njegove klonove, moram reći da The Stone Killer nije ispao loš film, uglavnom zbog zanimljive priče koja malo odskače iz žanra (makar i realizacija iste na kraju ne ispadne skroz OK).

Akcenat je naravno stavljen na Bronsona i njegovo non-PC silovanje pravnog kodeksa. U prvoj sceni filma, Bronson interveniše u slučaju pljačke tako što prati maloletnog počinioca do krova prazne zgrade i tu ga ubija u samoodbrani ("he's got a big gun", kaže jedan od policajaca, na šta Bronson odgovara "yeah, and a small future"). Kasnije, viđamo i slične momente, a često se koristi i neprimeren jezik (prilikom jednog dijaloga Bronse jednog od pokojnika, crnca od cirka dva metra, nazove "big spade"). U ulozi koja je skrojena za njega ol' stone face ne briljira nešto posebno, jednostavno, ovo je njegova "klasična" rola i on se trudi onoliko koliko to scenario zahteva od njega.

Akcione scene su dosta dobro odrađene (uzmemo li u obzir da je Winner iza kamere, možda čak i odlično). Sredinom filma svedoci smo jednog dobrog car chasea kroz LA gde Bronson kolima juri za Paulom Koslom koji je na motoru, a finalni shootout je vrhunski brutalan. Inače, baš kao i u Harryu, i ovde se ismevaju relikvije 60tih. Narkomani su otpad društva, srećemo se i sa nekim religijskim kultom koji upražnjava free love itd., a Koslo (kasnije takođe protiv Bronsona u legendarnom Mr. Majestyku) je biseksualac. Da ne zaboravim, jaka je scena i kada Bronson iz helikoptera upucava neke zlotvore na auto putu.

Photobucket

Plotline je, kao što naglasih, dosta zanimljiv ali su dva kraja priče nekako predaleko jedan od drugoga (Bronson juri jedno, koje je pak povezano sa tim drugim, a to drugo se spomene svakih pola sata), pa se njihovo spajanje na kraju desi možda i prenaglo. Fokus je tokom trajanja čvrsto na akcijašenju po Californiji, a finale je u New Yorku. Zanimljivo je rešen i kraj, koji je prilično pesimističan i malo neobičan za tu eru. Ključni čovek za New York deo priče je Martin Balsam u ulozi mafijaškog dona, ali se on, i pored svog 2nd billinga, ukupno pojavljuje možda desetak minuta i više deluje kao dirigent iz senke.

The Stone Killer možda nije toliko zabavan kao Cannon đubre iz 80tih, ali će sigurno zadovoljiti ljubitelje 70s akcionih trilera. Manje je manipulativan od Death Wisha, a sadržajniji je od sličnih iz svoje branše. Solidan entry u Bronson kanonu.

24.11.2008. u 18:00 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.