1fc6 Ode Vinča u vazduh, tako se to radi... - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

subota, 30.06.2007.

Ode Vinča u vazduh, tako se to radi...



Sum of All Fears, 2002. D : Philip Alden Robinson ; Ben Affleck, Morgan Freeman, James Cromwell, Ciaran Hinds


Petak veče predstavlja specifičnu tradiciju u mom skromnom domu. Tada, po završetku radnog dana, negde oko 19-20 časova, ja odem do lokalnog fast food jointa, natovarim se gomilom kalorija za poneti, instaliram sve to (plus bocu Pepsi Maxa) ispred TV-a i krenem gledati neki akcioni film. Prednost uglavnom imaju treševi iz osamdesetih, ali sam generalno otvoren i za pristojnije produkcije. Elem, poslednji petak pred put u USA pre par nedelja, rešim ja gledati Sum of All Fears. I taman kad krenuh da ubacim DVD u plejer, glas sujeverne savesti mi zazvoni u glavi :

Alo, bre, idiote...prošle nedelje si gledao teroriste kako prave sranje na Dulles aerodromu u Washingtonu, sad bi da gledaš kako neki mamlazi dižu ceo Baltimore u vazduh. A da te podsetim, provešćeš naredne dve nedelje u Marylandu. Hint, hint, hint ? Ne izazivaj sudbinu, mali.

Recimo da je zvonjava bila dovoljno glasna da ne pogledam taj film, pa sam našao neutralno rešenje u milionitom rewatchu Rockya III. No ovog petka prepreka nije bilo, i posle firsthand iskustava u Baltimoreu, seo sam mirne duše pogledati kako Jack Ryan po četvrti put spašava svet ili barem USA. Da ne govorim da mi je u neku ruku i bilo milo što detoniraju Baltimore, jer taj grad je ukratko rečeno rupa (ko je gledao Homicide ili The Wire, zna o čemu govorim).



Ukratko govoreći, film prati neke ustaljene Clancyevske principe. Ovoga puta, nuklearke se via-via dokopaju neki ludi evropski neo-nacisti, i reše da opštom zabunom zavade Ruse i Amerikance jedne protiv drugih. Plan rada je sledeći : napraviti bombu u Ukrajini, onda je brodom prebaciti u USA, i detonirati je na nekom javnom mestu sa mnogo mase, a po mogućstvu i predsednik da bude prisutan. Naravno, nemili se događaj desi tokom Superbowla, sve ode u pizdu materinu, ali prez preživi i planira osvetu, jer misli da su posao odradili Rusi. Sa druge strane je "jeb'o lud zbunjenog" scenario, ali i oni idu u borbenu gotovost. I naravno, tu je Jack Ryan koji juri okolo i pokušava da spreči totalni kolaps.

Mada mnogi mrze Bena Afflecka iz meni nepoznatih razloga (viđao ja mnogo gore glumce), meni se on dojmio kao sasvim pošten Jack Ryan, ako i ništa bolji od Baldwina koji svojom ekspertizom tiho minira inače odlični Hunt for the Red October. Iz nekog razloga, SoAF je svojevrsni reboot priče o ovom stamenom CIA agentu : u prethodnim filmovima Jack je imao ženu i decu, a ovde je još uvek relativno zelen mladac kome venčano robovanje tek sledi. Za režiju se pobrinuo Phil Alden Robinson, vama poznat kao čovek iza Field of Dreams, a ostatak glumačke ekipe je odličan - Morgan Freeman, James Cromwell, Liev Schreiber, te odlični Ciaran Hinds (Caesar iz Rome) kao ruski predsednik.



Ne vidim razlog zašto action fanovi ne bi ovo mogli uglaviti u jedno dosadno poslepodne/veče. Solidna zabava, fini efekti, relativna napetost do samog kraja, i Baltimore koga više nema. Šta ćeš više ? Inače, ako moram porediti, Sum je jako treće mesto na lestvici uspeha Jack Ryan filmova - Hunt je neprikosnoveno prvi, Patriot Games drugi, Sum treći, a Clear and Present Danger na razočaravajućem poslednjem mestu.

30.06.2007. u 00:17 • 5 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.