1fc6 Shenanigans ! - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

srijeda, 14.01.2009.

Shenanigans !

Photobucket

The Hard Way, 1991. D : John Badham ; Michael J. Fox, James Woods, Stephen Lang, Annabella Sciorra, Luis Guzman


Party Crasher (Stephen Lang) je psihopata koji kruži New Yorkom i ubija naizgled random likove - sve na javnim okupljanjima. Njemu je na tragu neurotični NYPD detektiv John Moss (James Woods), ali Crasher non-stop uspeva da izbegne omču zakona.

I dok je Moss zaokupljen zločinačkim mastermindom, hollywoodski superstar Nick Lang (Michael J. Fox) zaokupljen je - njime. Naime, Langu je dosta metiljavih Indiana Jones-like blockbustera, i on bi da napravi pravi hard boiled krimi film. Kako bi se "uživeo" u svoj lik, Lang sređuje da ga producenti stave za Mossovog partnera, koji, pretpostavljate, nije oduševljen činjenicom da mora da izigrava dadilju nekom balavcu iz Tinseltowna. I dok se njih dvojica svađaju oko svega i svačega, John pokušava da reši svoj ljubavni život i problem koji predstavlja Party Crasher.

Photobucket

"Buddy cop" žanr je bio gotovo mrtav krajem osamdesetih, i The Hard Way došao je na samom kraju tog talasa. Ideja je, za razliku od standardnog "good cop - bad cop" ili "crazy cop - crazy cop" motiva, ovaj put malo adaptirana, što unosi neophodnu svežinu. Svežina u pristupu je nažalost jedini pozitivan faktor u celom filmu, budući da je The Hard Way jedno krajnje prosečno ostvarenje.

Buddy cop movie bukvalno živi od jedne stvari, a to je hemija između protagonista. Ukoliko se to potrefi, u 95% slučajeva imamo zabavu za sve prisutne (u onih 5% spada Running Scared, npr.). I Woods i Fox su solidni glumci, ali ovde deluju jako loše spojeni - Woods mi je pogotovo razočaravajući, jer deluje kao da on ovo radi na autopilotu. Fox je dosta zabavniji, i bolji momenti filma su kada je on u "solo prodorima", ali to nije poenta. Ako vas to zanima, gledajte Family Ties.

Photobucket

Sporedne role donekle vade stvari. Annabella Sciorra igra Woodsovu devojku, a maloletna Christina Riccie njenu malu ćerku, i obe su dosta zabavne - baš kao i Stephen Lang, koji je totalno OTT kao "Party Crasher", ali takav i treba da bude. Jakih scena i dijaloga nema u obilnosti, pa je jedino što mogu izdvojiti momenat kada Fox "glumi" devojku u kafani i sjajni segmenat kada Woods i Fox idu na "frogdog", tj. hot dog sa pomfritom u istoj kifli sa kilom kečapa i senfa preko. Kako čitam po IMDBu, ta "frogdog" (iliti "froggadog", kako to Woods u šali kaže sa italijanskim akcentom) scena ima gotovo svoj kult...go figure. Veliko finale svojevrsni je omaž Hitchcockovom klasiku North by Northwest, ali su me svi ti stuntovi ostavili bez nekog jačeg utiska.

Očekivao sam nešto dosta zabavno od ovog filma, budući da vam je poznato za moju teoriju da se James Woods može gledati u svakoj varijanti i u svakoj ulozi. Guess what, I was wrong - The Hard Way je ispodprosečna akciona komedija, pa osim ako nemate želju videti tu "frogdog" scenu, ili pak Mos Defov (cameo pri početku) filmski debi, give it a pass, honey.

14.01.2009. u 18:00 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2009  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.