1fc6 ...a zamišljen je monumentalno. - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

srijeda, 10.12.2008.

...a zamišljen je monumentalno.

Photobucket

The Towering Inferno, 1974. D : John Guillermin ; Paul Newman, Steve McQueen, William Holden, Faye Dunaway, Richard Chamberlain


Znate li šta na holandskom znači "ramptoerisme" ?

Verovatno ne znate, pa ću vam pojasniti...ramp znači katastrofa, toerisme znači, je li, turistička delatnost. Shodno tome, "een ramptoerist" je neko ko shodno plaća ili uživa u gledanju nekog sablaznog čuda koje se u najmanju ruku ne može okarakterisati kao turistička aktivnost, ali eto, opet, voli čovek.

Šta, zvuči vam čudno ? Ma, dajte...verovatno ste imali prilika u kojima čujete škripu kočnica na ulici, pa potrčite da vidite ima li mrtvih. Često puta nema, ali ponekad, sreća vam se osmehne pa eto, naletite na svež roadkill u viziru. I momentalno vam skoči adrenalin, i kažete "wow !"...a onda vam se smuči. Ali taj adrenalinski momenat je prejak prosto.

I tako, eto, stižemo i do priče o ovom filmu. The Towering Inferno, po mnogima zenit kratkoročnog "disaster" trenda koji je trajao početkom sedamdesetih, je pravi all-star spektakl sa mnoštvom poznatih faca, sve to pod dirigentskom palicom producenta Irvinga Allena. Paul Newman, Steve McQueen, Faye Dunaway, William Holden...sav se tu krem skupio. Ali, Towering Inferno nije film koji gledate zbog glume, režije, i čega sve već. Ne, ne...Towering Inferno gledate jer ste "disaster tourist". I samo zbog toga.

Photobucket

Nema se šta mnogo reći o radnji. Newman je arhitekta koji je projektovao neki gigaogroman neboder u San Franciscu. Stvari krenu po kurcu već u prvim kadrovima, kada dežurni tim dijagnostičara otkrije da su kablovi za električne instalacije slabog kvaliteta. Isprva je to manji požar, ali se vrlo brzo stvar pretvori u pičvajz vredan vanrednog stanja, pa sve stvari leže u rukama sposobnog šefa vatrogasaca Steve McQueena, koji je tu na licu mesta. Naravno, sve ovo dok je gala otvaranje solitera u toku, i milion zvanica uživa na 2xx spratu uz iće i piće.

I tako, kad ubacite disk u plejer, imate tačno trideset minuta fore da uhvatite vazduh i upoznate se sa likovima. Tu su još i Dunaway kao Newmanova žena, i ona nosi neki nebitni subplot u kojom se raspravlja sa mužem oko preseljenja u neko selo. Tu je iskusni William Holden kao direktor zdanja, i njegov zet Richard Chamberlain, token pederčina koja istakne svoje prave boje kad krene najgušće. Robert Vaughn igra senatora koji je počasni gost, a stari as Fred Astaire je sitni prevarant koji pokušava da na mufte zavede Jennifer Jones. Čak je tu i legendarni OJ Simpson kao šef obezbeđenja. Svi oni imaju neku svoju epizodicu u filmu, neki herojsku, neki manje herojsku, uglavnom, razvije se tu sitna sapunica dok stvari idu u pičku materinu oko njih. I nije loše za ovako, ali ono...zna se ko je glavni lik - vatra.

A vatra se raširi baš posle pola sata. I onda, imate dva sata apsolutnog ludila, iz kojeg, zaista, na prvi pogled nema izlaza. Davno je bilo kad sam ovo prvo gledao, ali se ne sećam da je bilo ovako brutalno. Scenarista Stirling Silliphant se uopšte ne libi eliminacije viška likova, i to radi na dosta surov način. Recimo, neki funkcioner u soliteru je prva high profile žrtva - i to kako, u plamenu izleti kroz prozor. Taj njegov primer ubrzo isprati i njegova švalerka, ali ona to uradi na dobrovoljnoj bazi, uz rezon da je valjda bolje da malo letis i krk nego da se gušiš u dimovima ili se pečeš na tihoj vatri. A kasnije stvari postaju sve dramatičnije, i bogami, kad vam jednom saopšte koji je plan spasa...zapitaćete se, ko će bre na kraju ovo da preživi ?

Photobucket

Za film od pre nekih 35 godina, efekti i izvedba su još uvek na visokom nivou. Mnogobrojne eksplozije, plameni koji šikljaju iz svakog drugog ugla, sve je prosto jezivo realno. Režiser John Guillermin, potpomognut Irvingom Allenom koji je učestvovao u "akcionim" scenama, vešto rukovodi svim aspektima "spektakla", a i pored činjenice što film traje čitava dva i po sata, trenutaka dosade - nema !

Od svih disaster filmova, najlepše uspomene imam na ovaj, i eto, ispade sa dobrim razlogom. Poseidon je bio đene đene, Airport je bio previše sapunjav, a ovaj - taman po meri. I još Steve McQueen, koji je i ovde king of cool, bez gubitka fokusa čak i kada je sve naizgled izgubljeno (a videćete, taj "oh shit" trenutak se desi više puta). Zabava za sve ljude koji su, eto, makar i jednom potrčali na terasu da vide jel' ono škripanje kočnica rezultiralo nekim body countom za široke narodne mase...

10.12.2008. u 18:00 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.