1fc6 Interni problem - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

utorak, 10.07.2007.

Interni problem



Inside Man, 2006. D : Spike Lee ; Denzel Washington, Clive Owen, Jodie Foster, Christopher Plummer, Chiwetel Eijofor


Četvorica random tipova (vođa im je Clive Owen), maskirani u molere, upadaju u po bela dana u uglednu banku na Manhattanu i proglašavaju oružanu pljačku sa sve taocima. Ubrzo, NYPD preuzima slučaj, a pregovarački deo dopada timu Frazier - Mitchell (Denzel Washington i Chiwetel Eijofor). Njih dvojica, zajedno uz kapetana Dariusa (Willem Dafoe) pokušavaju da razreše naizgled redovnu hostage situaciju.

Obratite pažnju na ono naizgled, jer kako ispada, motivi su mnogo dublji. Predsednik te bankarske korporacije (stara kuka Christopher Plummer) je izgleda jako uzrujan vestima, pa unajmljuje misterioznu gospođu White (Jodie Foster) da se postara oko nečega što mu je tamo jako bitno. Ona dolazi u kontakt sa pljačkašima i nudi im nešto, kako njima tako i detektivu Frazieru, koga izgleda trenutno gone za neku proneveru novca. Padaju dilovi, ali taoci su još u banci, i bog sveti zna na šta će ovo da izađe.



Pratite šta pričam ? Odlično, trebaće vam. Inside Man sam danas pogledao igrom slučaja, namerio sam gledati nešto sasvim osmo, ali me je supruga, koja već duže vreme merka ovaj film, nekako navukla da ta dva sata provedem s njom pred malim ekranom. Rezultat ? Lepo ispoliran, kompetentno režiran, jako solidno odglumljen, nepotreban i predugačak film.

Svaka čast Spike Leeju. Okupio je odličnu ekipu, i naizgled hteo da napravi običan popcorn heist film. Tako je barem delovalo. Prvih sat vremena, upravo se tog kursa i držimo. A onda, stvari kreću da se razvijaju nekim offbeat tokom, i interes polako pada. Svakim minutom, priča leti sve dalje od proverenog u neke totalno leve vode. Kada kraj konačno stigne, ustajete i pitate se : "sve to zbog ovoga ?". Kada vam jednom obim "zločina" postane jasan, ozbiljno ćete se upitati koja je bila motivacija iza svega.



Mada su mi scenaristički motivi zaista manje jasni, ne mogu da kažem da je film loš. Meni se lično nije svideo, ali na IMDBu uživa visoku ocenu, i ljudi su već rekli da je solidno ostvarenje. Cela glumačka postava radi odličan pos'o; režija na momente vrhunska (ima jedan lep one-take shot pred kraj kada SWAT team konačno uđe u banku). Samo, sveukupno imam utisak da sam prisustvovao profesionalno odrađenoj tehničkoj demonstraciji, ne filmu.

Inside Man traje dobra dva sata, od kojih su poslednjih pola jako antiklimaktični, i poruka je nešto što, u negativnom smislu, nisam očekivao. Ubijte vreme ovime ako vas zanima kako to jedan tehnički talentovan režiser ume da odradi, ali nešto ga baš ne bih preporučivao na sva zvona - ja sam više uživao u vizuelnoj identifikaciji New York lokacija na kojima sam bio.

E da, pre nego završim, ima par dobrih fora - jedna od njih vam objašnjava zašto je, oh bizarnosti, albanski jezik stavljen pod "language" stavku u IMDB profilu.

10.07.2007. u 00:18 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.