1fc6 Desert rats - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

nedjelja, 29.07.2007.

Desert rats



White Sands, 1992. D : Roger Donaldson ; Willem Dafoe, Mickey Rourke, Mary Elisabeth Mastrantonio, Samuel L. Jackson, M. Emmet Walsh


Ray Dolezal (Willem Dafoe) je deputy šerif neke zabiti u New Mexicu, mestu gde se izgleda nikad ništa ne dešava. Kada neki prolaznici slučajno nalete na leš nekog čoveka u pustinji, Ray dolazi da istraži slučaj, i pored leša nalazi koferče sa ravno pola miliona dolara u kešu. Posle kraće istrage, Ray nalazi trag u vidu telefonskog broja, koji ga vodi do novog traga - izvesnog Gormana Lennoxa (Mickey Rourke). U pokušaju da reši ceo slučaj, Ray uzima ulogu mrtvog čoveka (codename : Bob Spencer) i upliće se u undercover trgovinu oružjem.

Ono što Ray ne zna je da ga FBI drži na nišanu. Ubrzo, on biva priveden na informativni razgovor, gde ga FBI agent Greg Meeker (Samuel L. Jackson) obaveštava da je taj novac zapravo ukraden iz FBI sefova, te da će Ray najebati ukoliko ne dođe do povratka istog. Suočen sa jako malo izbora, Dolezal (scenario ne naznačava da li je u pitanji neki rođak Sanje Doležal iz Novih Fosila) nastavlja igranku sa Lennoxom, kao i njegovim bliskim saradnikom, Lane (Mary Elisabeth Mastrantonio), koja dodatno komplikuje posao jer zna da Ray nije "onaj" Bob, i u svakom momentu to može otkriti Gormanu.



Sećate se da sam u tekstu za Prime Cut spominjao mog prijatelja Saleta iz Beograda. E pa, Sale vam je totalni i apsolutni Mickey Rourke nutcase. Ono što su Bronson, Steve McQueen i Burt Lancaster za mene, njemu je Rourke. U svakom slučaju, kad nas dvojica menjamo diskove, on uvek nađe prostora da mi nekako prošvercuje neke naslove sa Mickeyem zapakovane u gomili. Poslednji put kada se to desilo, pre svega par dana, fasovao sam ni kriv ni dužan White Sands i The Pope of Greenwich Village (dobro sam prošao, mogao je neki treš iz Mickeyeve straight-to-vid ere da mi uleti). Kako mi je Willem Dafoe jedan od recimo tri najsimpatičnija aktivna glumca (druga dvojica su James Woods i Harrison Ford), reših prvo overiti temu ovog posta.

White Sands je još jedan slučaj dobre ideje i dobrog početka, i slabe realizacije i raspleta na kraju. Posle plot hooka u najboljem Hitchcock maniru - službenik zakona se prodaje za mrtvog dilera kako bi istražio slučaj, scenarista Daniel Pyne dodaje zverske komplikacije, pretvarajući svakog lika u priči u duplog agenta koji može, a i ne mora, biti ono za šta se izdaje. Na papiru je ovo OK zamisao, no Pyne jednostavno preteruje u konvolutizmu, pa se osnova priče gubi u vrtlogu likova koji su teški za ispratiti - plot twist pred kraj filma gotovo da poništava ceo trud. Zaista, puno IMDB komentatora je okarakterisala White Sands kao "overplotted" - ako je Last Embrace od prekjuče bio nedojeban, ovaj film je dupli bukkake gangbang, uz repete.



Ako zbog nečega treba izgubiti sat i četres' ovde, to je zbog glume. Sve tri glavne uloge su vrlo kompetentno odrađene, pogotovo Mastrantonio kao ambiguozni dobrotvor sa mračnom poslovnom stranom. Rourke je jako zabavan sa svojim izraženim cowboy akcentom, Dafoe dosta solidan, Sam Jackson zanimljiv za videti, budući da mu ova uloga prethodi breakthrough performance iz Pulp Fictiona, pa je njegov pristup liku različitiji od tada standardizovanog "one tough motherfucker" stereotipa. Režiser Roger Donaldson (Cocktail, Thirteen Days), još jedan hollywoodski Australijanac, maksimalno koristi potencijal američkog jugozapada, prikazujući nam sve lepote ovog krajolika.

Nema previše razloga da gubite vreme sa ovime, sem ako niste dedicated Rourke/Dafoe fan, ili ako vas ne zanimaju pejsaži američkih pustinja. Noir revival je imao svojih boljih momenata devedesetih, lično preporučujem John Dahlov Red Rock West sa Nicholas Cageom i Dennisom Hopperom.

29.07.2007. u 00:15 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.