1fc6 Kome zakon leži u topuzu... - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

utorak, 03.07.2007.

Kome zakon leži u topuzu...



Above the Law, 1988. D : Andrew Davis ; Steven Seagal, Pam Grier, Henry Silva, Daniel Faraldo


Nico Toscani je bivši CIA agent, koji se vremenom razočarao u prirodu svog posla, pa se rešio pridružiti policiji grada Chicaga i tu pokušati biti od koristi. U jednoj naizgled rutinskoj akciji Toscani otkrije veliki drug deal, ali naizgled niko od njegovih nije spreman pomoći, sem njegove partnerice Delores Jackson (blaxplo veteran Pam Grier). Ubrzo se i mafija aktivira, pa život Nicovih najmilijih dolazi u opasnost. Sve to, međutim, samo još više i više motiviše ovog policajca čija je inače uža ekspertiza borilačke veštine - a on nije od onih koji odustaju pre kraja.

Above the Law, iliti Nico, kako je poznat van Amerike, debitantsko je ostvarenje Stevena Seagala, jednog od poslednjih akcionih heroja iz "zlatne ere" akcionog žanra. Seagal je pripadao drugom rangu action starova iz tog perioda - Sly, Arnold i recimo Bruce Willis bili su neprikosnoveni, a iz pozadine su svoju šansu vrebali Van Damme, Chuck Norris, Bronson (Cannon era), Dudikoff i Seagal. Od svih ovih navedenih, Seagal je imao najsvetliji početak karijere i niz od pet zabavnih filmova, posle kojih tone bez traga. No, skoncentrišimo se za sada na ono pozitivno u njegovoj karijeri.



Seagal je, pre svega, bio jedan krajnje atipični akcioni heroj. Za razliku od standardne right wing propagande i "U!S!A!" retorike kojom odiše većina radova iz zlatnih osamdesetih, Above the Law je film vrlo liberalnih stavova. Toscani se povuče iz CIA jer je zgađen metodama mučenja i ispitivanja koje oni koriste (John Rambo i pukovnik Braddock bi se lično pridružili spektaklu), saoseća se sa ilegalnim emigrantima, i bori se protiv korupcije u vrhu policije koja je povezana sa desničarima. Kako je film objavljen '88, na samom kraju Reaganovog mandata u Beloj Kući, možemo prisustvovati svojevrsnoj promeni u hollywoodskom mentalitetu.

Sam film inače nije nešto - loš sigurno nije, ali je malo izbledeo u ovih dvadeset godina. Seagal nikad nije bio vrstan glumac, ali ovde baš zrači neiskustvom - najgore je što za razliku od npr. Chucka Norrisa i Jean-Claude Van Dammea on izgleda apsolutno nije svestan svog antitalenta, pa se kroz ceo film on pokušava nešto izdvojiti pseudo-duhovitim onelinerima i macho monolozima, koji povremeno navode suze na oči od smeha. Akcija je poštena ali ne predobra, a ostatak ekipe je na solidnom nivou, pogotovo Pam Grier. I naravno, uvek je dobro videti Sharon Stone, ovde u ulozi Seagalove supruge. Horor fanovi biće oduševljeni cameom žanrovskog veterana Michaela Rookera, koji čak ima i jednu rečenicu za izgovoriti.



Film je režirao Andrew Davis, čovek koji je veći deo karijere vezao za rođeni grad Chicago, ali takođe čovek koji je izvukao najbolje i iz Seagala (Davis će kasnije potpisati odlični Under Siege), i iz Norrisa (Code of Silence). Davis, koji na svom CV-u takođe ima i naslove kao što su The Fugitive, The Package i The Guardian, po mom mišljenu jedan je od potcenjenih režisera američke akcije.

Preporučljivo gradivo, pogotovo za one koji žele početi sa Seagalom. Za one koji su već upućeni u njegov lik i delo, pređite odmah na Under Siege. Mada, gledati Seagala kako lupa šamare i lomi udove je uvek zabavna rabota.

SFRJ trivia : Seagalovi filmovi su u staroj Jugi sve do Under Siege bili klasifikovani kao "Niko (broj)", pri čemu je Above the Law bio Niko 1, Hard to Kill Niko 2, pa sve do Under Siege koji je bio Niko 5 :D Iza toga su preuzeli "standardnu" nomenklaturu...

03.07.2007. u 00:15 • 4 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.