1fc6 Ako te glava boli skoro svaki dan... - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

ponedjeljak, 19.01.2009.

Ako te glava boli skoro svaki dan...

Photobucket

Telefon, 1977. D : Don Siegel ; Charles Bronson, Donald Pleasance, Lee Remick, Alan Badel, Patrick Magee


Nicolai Dalchimsky (Donald Pleasance) je bivši KGB-ovac koji je prebegao na zapad. Situacija bi bila krajnje jednostavna, da Dalchimsky nije bio deo izvesnog top secret projekta, čiju tajnu on nosi sa sobom. Kako bi se izborili sa situacijom, ruski operativci angažuju iskusnog majora Grigorija Borzova (Bronson) da se da u potragu za njime i reši komplikovan slučaj.

A slučaj je, kako se ispostavlja, vrlo komplikovan. Dalchimsky je bio jedan od učesnika u operaciji "Telefon", koja je pre određenog broja godina infiltrirala određeni broj tajnih agenata u Ameriku. Tim agentima je obrisano svo sećanje, i oni se mogu aktivirati samo u slučaju da čuju određenu recitaciju, stih iz jedne poeme. Kada se to desi, "spavač" se probudi i kreće prema najbližem vojnom objektu sa kamikaze idejom. Već ste pogodili - Dalchimsky je rešio da aktiviranjem "spavača" izazove treći svetski rat...

Photobucket

Originalna ideja jedan je od glavnih aduta ovog zabavnog cold war trilera sa kraja sedamdesetih, ujedno jednog i od poslednjih ostvarenja legendarnog hollywoodskog veterana Dona Siegela. Većina filmova iz ovakve branše svodi se na trku za raketama i demontažom istih, no ovde je ubačen faktor originalnosti u vidu tih "sleeper agenata" koji potencijalno prave veliki problem. Tek da dodam i da su dotični agenti svi strateški ubačeni u blizinu velikih američkih vojnih baza.

Bronsonov lik, Borzov, ima kvaku što poseduje fotografsko pamćenje, pa je to jedan od razloga što je angažovan, jer može da upamti sve telefonske brojeve "spavača". Drugi razlog je što on već ima iskustva sa undercover radom po Americi, i što, navodno, tečno govori engleski bez akcenta (kažem navodno jer je "ruski" dijalog u filmu takođe na engleskom). Njegova "veza" preko Atlantika je Barbara, koju igra Lee Remick, horror fanovima poznatija kao jedna od glavnih aktera u originalnom The Omen.

Photobucket

Većina radnje se, dakle, svodi na jurnjavu Borzova za Dalchimskim, što nas vodi okolo naokolo po Sjedinjenim Državama. Pleasance je dosta efektan kao lucidni KGB prebeg, dok Bronson manje više po milioniti put igra samog sebe - cool, composed, ruthless, nešto slično njegovom liku iz The Mechanic. Lee Remick je comic relief lik, sa svojim fensi stilom odevanja i humornim upadicama. Remick i Bronson su dobar par, moram priznati, a finalni okršaj krajnje fin akcioni momenat.

Telefon je uleteo u jedan krajnje opskuran period Bronsonove karijere - posle velikog uspeha Death Wisha i Hard Timesa, godine između 1976. i 1982., kada je Charlie postao Cannonova ikona, protekle su u znaku mahom nondeskriptnih filmova koji nisu nalazili svoj put do šire publike, kakvi su npr. St. Ives, From Noon Till Three, Love & Bullets, Caboblanco itd. U tom društvu, ovaj film malo odskače po svom kvalitetu, i sasvim je solidan način za ubijanje 102 minuta koliko traje. Preporuka, i za non-Bronson ludake.

19.01.2009. u 18:00 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2009  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.