1fc6 Seksualni distonalitet - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

nedjelja, 22.07.2007.

Seksualni distonalitet



Tightrope, 1984. D : Richard Tuggle ; Clint Eastwood, Genevieve Bujold, Dan Hedaya, Allison Eastwood


Detektiv Wes Block (Clint Eastwood) je samohrani otac dvoje dece u New Orleansu. Njegov život se menja kada grad potrese talas ubistava sa seksualnom podlogom - žrtve su uglavnom prostitutke, koje su pre toga temeljno silovane. Radeći na slučaju, Block se hvata u mentalni koštac sa ubicom, koji počinje da mu šalje sitne dojave i hintove. Ono što Blocka međutim najviše brine nije to što svakih nekoliko dana donosi novu žrtvu, već što se polako ispostavlja da su on i onaj koga on juri sličniji nego što bi to on voleo da prizna...

Clint Eastwood je hollywoodska institucija i jedan od najvećih glumaca svih vremena. OK, sad kad sam to rekao, ja sam poznat kao ne-baš-preterani ljubitelj njegovog lika i dela. Dirty Harry mi je npr. skroz dosadan film, kao i 80% svih ostalih filmova sa Clintom. Ipak, kako je on toliko cenjen, svako malo meni padne na pamet da sam ja zapravo kreten koji ne shvata njegovu veličinu, pa uzmem i pogledam nešto što nisam (ili jesam, ali odradim opet pro forme, reko' možda se predomislim). Ovaj put, moram da kažem da sam blago zatečen, jer mi se film relativno svideo, a ni Clint lično nije bio loš.



U neku ruku, Tightrope je svojevrstan odgovor na Bronsonove Cannon trilere iz 80tih. Dok su se Chuckove Cannonade koncentrisale uglavnom na zločin i kaznu, koju po mogućstvu distribuira Bronse lično bez puno premišljanja, Tightrope je inteligentniji film koji zadire malo dublje u psihu poremećenog uma, i pravi komparacije između ubice i normalnog čoveka. Eastwoodov Wes Block je shodno tome jedan kompleksan lik. On je razveden, i kroz film pokušava da pronikne u razlog odlaska njegove žene. Ali njegov porok su prostitutke, kojima se on odaje tokom filma, praveći time jasnu crtu između njegovog ranjivog lika i Bronsonovih supermoralista. Ubrzo, saznajemo da su Blockove seksualne fantazije malo dalje od normalnog, i da se čak i donekle poklapaju sa onima od ubice, što samo dodatno komplikuje stvari.

Mada je tempo u filmu vrlo ležeran, nisam imao problema sa padom koncentracije, što često ume da mi se desi. Možda je jedina zamerka što je bukvalno gro radnje posvećeno Clintu, i da sporedni likovi nisu previše razvijeni. Genevieve Bujold igra savetnicu za nasilne zločine, ali njene karakterne crte ostaju tek polurazvijene. Dan Hedaya, u ulozi Clintovog saradnika, je tek crtica u scenariju - inače, njih dvoje su drugo i treće ime na špici, pa vi vidite koliko je vremena posvećeno ostalima, od kojih je verovatno najsvetlija tačka Clintova ćerka Allison, koja glumi...er...samu sebe, manje-više. Ovaj problem je umnogome rešen kvalitetom Clintove glume - za moj račun, ovo je najjača Clintova uloga. Njegovo lice uspešno oslikava neophodne emocije, i njegov govor je za promenu normalan, ne cedi kroz zube kako on to već ume. Ipak, i kod njega ima "loose end"-ova u strukturi lika - subplot sa razvodom nije u potpunosti rešen, npr., pa na kraju i ne saznamo šta ga to kopka iznutra.



Tightrope je film koji se bavi mračnim temama, i shodno tome, fotografija u filmu užasno je mračna. Gotovo tri četvrtine radnje dešava se po noći ili u mraku, što može da zasmeta, no po meni to ovde samo dodaje atmosferi filma. Scene u kojima Clint doživljava noćne more i flashbackove, kao i jedna sekvenca u pivnici pred kraj filma, daleko su efikasnije zbog ovog pristupa. Da dodam i da je muzička podloga isključivo jazz, što dodatno dočarava New Orleans lokacije. Inače, ovo je jedan od dva filma koje je režirao Richard Tuggle - posle mnogo slabije od strane kritike primljenog Out of Bounds iz 1986., Tuggleu se gubi svaki trag.

Valja pogledati, sve u svemu, ali pazite unapred u šta se upuštate. Ovo nije rah rah akcioni triler u kojem Clint raznese pola grada sa svojim Magnumom, već pažljivo sklopljena studija o seksualnoj devijantnosti i njenim efektima. Mirne duše mogu da kažem da je Wes Block mnogo prljaviji od prljavog Harrya...što, priznaćete, nije lako postići.

22.07.2007. u 00:15 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.