1fc6 'Alo, Požega - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

srijeda, 25.07.2007.

'Alo, Požega



The Conversation, 1974. D : Francis Ford Coppola ; Gene Hackman, John Cazale, Allen Garfield, Harrison Ford


Harry Caul (Gene Hackman) je samostalni privrednik (ala ga sročih), čije je zanimanje krajnje opskurno. Harry se bavi profesionalnim prisluškivanjem drugih, i svoju ekspertizu iznajmljuje onome ko je voljan da plati. Njegov poslednji zadatak bio je snimanje razgovora između dvoje ljudi, žene i muškarca, koji su nešto diskutovali tokom pauze za ručak u centru San Francisca. Misija prolazi uspešno, i na prvi pogled, sve funkcioniše kako valja.

Tokom rutinskog preslušavanja, Harry otkriva nešto što nije baš i trebao. Sudeći po razgovoru para koji je pratio, njih dvoje su u velikoj opasnosti - detaljnija analiza otkriva da se radi o nekoj preljubi, te da je njen muž neko ko se ne libi upotrebe nasilja ako je to neophodno. Najednom, Harryevi duboko skriveni morali izbijaju na površinu, i on počinje lično da se angažuje u ovom slučaju. Smatrajući da čini pravu stvar, on koristi informacije iz razgovora kako bi saznao još više, ne bi li sprečio smrt nevinih ljudi, nešto što mu se već desilo ranije u životu i zbog čega je morao da napusti New York.



Ceo dan tupim nešto oko nameštanja subtitla za neku kopiju The French Connection koju sam rezao za prijatelja, pa mi je Gene Hackman non-stop u glavi. Nedelja je uveče, nemam šta za raditi, rekoh sebi, daj da pogledam nešto sa ovim čovekom - tako ću em isterati Popeyea iz mozga, em prognati loša sećanja od gledanja Uncommon Valor od pre nedelju dana. Kratak pregled po arhivu diskova doveo me je do Conversation, filma koji je Francis Ford Coppola snimio između dva Godfathera. Zajedno uz The Apocalypse Now, ti filmovi čine "zlatnu četvorku" Coppoline karijere, dostignuće koje, po mnogima, on još nije sustigao. Sad znam i zašto mnogi tako misle - The Conversation je remek-delo.

Film počinje vrlo lagano, uz produženu scenu opisanu u prvom pasusu, i Caula i njegov tim kako pažljivo snimaju aktivnost na gradskom trgu. Od te tačke, Coppola nas upoznaje sa glavnim likom, postepeno nam iscrtavajući njegove kompleksne obrise. Caul je stereotipični paranoid, čovek koji krije sve o sebi, dok mu je posao da drugima radi upravo suprotno. Kako se klupko polako odmotava, Harry poprima malo više ljudskih osobina, i nekako se otvara prema svetu. A onda se odjednom okreću stolovi, i noćna mora počinje.

Conversation funkcioniše na tri sloja. Prevashodno, Coppola nam pokazuje gradualni mentalni kolaps čoveka koga je njegov poziv doveo na ivicu ludosti, što je pogotovo vidljivo u drugoj polovini filma. Veliku ulogu u ovom delu priče igra i činjenica da je Caul veliki vernik, te da ga nešto "peče" iznutra i da oseća krivicu. Pored toga, tu je lajtmotiv "velikog brata", koji u ovim godinama postaje sve aktuelniji i aktuelniji, ali iz ove perspektive Harryevo iskustvo deluje mnogo strašnije, budući da je on operisao u svetu bez interneta i svih tih modernih tehnologija. Na kraju, film uspešno prati svoj glavni plot thread, a to je slučaj dvoje ljudi sa gradskog trga koji su u opasnosti. Sva tri elementa se jako precizno prožimaju i čine kohezivnu celinu, koja ce vas na kraju ostaviti prosto rečeno bez teksta.



Za mene, ovo je Hackmanova uloga karijere. Gene, dobitnik dva Oskara, za The French Connection i Unforgiven, je jezivo realan kao Harry, labilan lik čiji se svet ruši iz minuta u minut sve više i više. Harry Caul nema tu energiju, taj "zip" Popeye Doylea, ali je on mnogo kompleksnija osoba, mnogo finiji ljudski portret. Mogao bih ja sad mnogo više reći o dubini Hackmanove role, no staću ovde, budući da bi bilo šta dalje otkrilo neke detalje koji trebaju ostati sakriveni kako bi užitak u filmu bio potpun. Od sporednih uloga, pokojni John Cazale se pojavljuje kao Harryev partner, a Harrison Ford kao pomoćnik direktora misteriozne kompanije koja je platila Caula da snimi ono dvoje. U ulozi samog direktora se pojavljuje Robert Duvall...i to uncredited čak, na moje iznenađenje.

The Conversation je vredan svake hvale koji ljude upute na njegovu adresu. Moram reći da je bila odlična odluka gledati ovo u sitne sate bez ikakvog svetla oko mene...ubrzo sam i ja počeo da "hvatam" neke zvuke i da se uživljavam u atmosferu. Preporuka, od srca.

25.07.2007. u 00:15 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.