1fc6 Ne, neću plakati... - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

petak, 12.12.2008.

Ne, neću plakati...

Photobucket

Heroes Shed No Tears, 1986. D : John Woo ; Eddy Ko, Lam Ching Ying, Chau Sang Lau, Yuet Sang Chin, Philippe Loffredo


Nakon američke intervencije u Vijetnamu, posao proizvodnje i trgovine droge prosto je procvetao u "zlatnom trouglu", neodređenom geografskom području u brdima Laosa, Burme, Tajlanda i već navedene zemlje. Tajlandskoj se vladi smučila činjenica da kilogrami heroina i čega sve već ne prolaze kroz njihovu teritoriju, pa su rešili da narkoticima stanu na put tako što će eliminisati glavnog proizvođača, izvesnog generala Samtona.

U te svrhe, Tajlanđani unajmljuju grupu plaćenika iz Hong Konga, koje je nekakva nevolja (ili želja za novcem tj. avanturom) poterala sa rodnih ognjišta. Grupu predvodi Chan Chung (Eddy Ko), i njihova misija je početni uspeh, jer posle efektne komando diverzije u glavnom narko-štabu Samton pada u zarobljeništvo. Ostao je još samo teži deo posla, a to je doterati ga do Tajlanda...i to dok ga jure Samtonovi vojnici, a bogami i osvetoljubivi vijetnamski pukovnik graničar (Lam Ching Ying) sa svojom svitom, kome se naši heroji usput zamere.

Photobucket

Karijeru doajena Hong Kong akcije Johna Wooa možemo podeliti u tri perioda - pred-klasični, dok je bio ubogi sužanj produkcijskih kuća i pekao svoj zanat snimajući svakakve wuxia/kung fu gluposti, klasični, između A Better Tomorrow i Hard Boiled, i post-klasični, kada je otišao u Hollywood. Heroes Shed No Tears pada tačno na kraj pred-klasičnog perioda - ovaj je film snimljen 84-85, a onda je, zbog Woovog nezadovoljstva, bačen u neki podrum do daljnjega. Kada je A Better Tomorrow postao svetski hit, Golden Harvest je izbacio i ovaj zaboravljeni filmić da malo profitira na novome trendu.

Gledajući iz ove perspektive, jasno je zašto je Woo bio manje zadovoljan ispalim rezultatom. U suštini, Heroes Shed No Tears je jedan klasičan "ramboid" - grupa likova ide u vukojebinu da jebe mater. Kao takav, film je donekle uspeh - po možda i prvi put nalazimo tragove nekog rafiniranog gun-fua koji će Woo kasnije razviti u svojim heroic bloodshed filmovima. Krvi ima do kolena, meci se ne broje, luda zabava za celu familiju drugim rečima. Jes' da je nivo realnosti ravan onome u First Blood pt. 2, ali dobro, Bože moj.

Nažalost, to ljudima iz Harvesta nije bilo dosta, pa su mimo Wooove želje insistirali na snimanju nekih "comic-erotic relief" scena koje malo kaljaju utisak. Posle prvih intenzivnih pola sata akcije, imamo krajnje glup kolaž scena u kojima plaćenici idu u neko selo da se malo odmore, te jedan ceo pasaž posvećen kockarskoj sposobnosti jednog od glavnih likova. Pred kraj filma i finalni obračun, Chan Chung dolazi do svog starog ratnog prijatelja, nekog Amerikanca (zaboravih mu ime) koji živi miran hippie život u nekoj brvnari po sred jugoistočne Azije. Em što je taj ceo subplot nakalemljen prilično tugaljivo, em što tu imamo još deset minuta nekih nebitnih scena (imaju čak i neke implicirane seks scene koje su prilično bzv), pa je i to još jedan od razloga što je film sedeo na polici godinu dana.

Photobucket

Ovaj film je prevashodno zanimljiv Woo fanovima, jer će ovde imati priliku da osmotre neke temelje koje će kasnije biti solidificirani u klasičnom delu karijere. Male bonding element je prisutan i to u formi relacije otac - sin (Chung sa sobom vuče svog malog sina, a la Lone Wolf & Cub), a neki heroic bloodshed momenti, kao npr. pogibije bliskih prijatelja i slo-mo, su isto tu u nekoj bazičnoj fazi. Takođe, da Woo neće prezati od brutaliteta postaje vam vrlo brzo jasno - pokojni Lam Ching Ying je vrlo uverljiv kao vijetnamski kabadahija. Vredi spomenuti da će nekoliko godina kasnije Sammo Hung napraviti Eastern Condors, tematski vrlo sličan film ovome (sa takođe Lam Ching Yingom među glavnim ulogama), pa eto, možemo govoriti i o nekoj "uticajnosti".

Ukoliko želite solidan ratni film sa John Wooom iza kamere, potražite ipak A Bullet in the Head. Ali ako vas zanima razvojni put jednog od najvećih režisera akcionog filma kasnog dvadesetog veka, pogledajte i ovo, neće da boli.

PS. Jel' još neko primetio da svi stranci u 80s HK filmovima imaju isti raspali akcenat i svi glume kao da su juče izašli iz glumačke škole sa etiketom nepopravljivog škarta...?

12.12.2008. u 18:00 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.