1fc6 Kroz pustinju i prašumu - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

subota, 28.07.2007.

Kroz pustinju i prašumu


Firewalker, 1986. D : J. Lee Thompson ; Chuck Norris, Louis Gossett Jr., Melody Anderson, Sonny Landham, John Rhys-Davies


Moji verni čitaoci upućeni su u moju dugotrajnu ljubavnu vezu sa DVDovima koji koštaju €4.50. Ima nešto apsolutno magično u toj vražjoj kategoriji, kada vidite tu cenu pomami se onaj balkanski bivo u vama, pa kupite disk, ako i ništa, samo da bi nekom rekli da ste ga kupili za sitne novce (detaljnije objašenjenje pod blog postom za Bestseller). I tako, patroliram ja danas MediaMarktom, kada ono...ma neee...ma nije moguće...jel' ozbiljno...ma, daaaaj...legendarni Firewalker sa Chuckulom i Lou Gossetom za tu kintu ! Kako ovo da preskočim, sunce mu garavo ! Reakcija je bila brza i efikasna, smandrljao sam disk u šoping korpu i već se unapred sladio trashfestu koji će uslediti još koliko istoga dana.

Firewalker je verovatno jedan od prvih filmova što sam ikad video u bioskopu. Imao sam šest godina, bila je nedelja popodne na zimu, tatko me je poveo uz Balkansku ulicu u legendarni "20. Oktobar", i tu smo proveli prijatnih sat i tri frtalja uz Chucka i Loua. Jedini film koji pamtim da sam gledao pre Firewalkera je bio Cobra, u istom bioskopu, jedno godinu dana ranije, pri čemu mi je stari zaklanjao oči kada bi Brigitte Nielsen pokazivala sisu, ali me je puštao i ohrabrivao da gledam kako Sly kolje raznorazne probisvete (ako ste se usput pitali zašto sam ispao ovakav kakav sada jesam, evo vam odgovora). Pre Cobre, bio je i abortivan pokušaj gledanja Raiders of the Lost Ark, no sećam se da sam se nečega jebeno uplašio pa me je ćale poveo kući. Abitno.



Elem, Firewalker je znači grade Ž (to vam je iza Z, novi stupanj) klon Indiana Jonesolikih avantura, naravno u Cannon produkciji, i naravno sa J. Lee Thompsonom iza kamere (kako je krenulo, J. Lee će biti najbrojniji režiser na ovom blogu). Chuck i Lou su odvažni avanturisti, a Melody Anderson mlada sekretarica koja otkrije neku mapu za neko blago, te ih navede da zajedno krenu u pustolovinu. Put ih navodi u centralnoameriču banana republiku San Miguel, gde kreće potraga za izgubljenim blagom Asteka. Ili Maja. Ili i Maja i Asteka. Koga, bre, boli kurac za sve ovo uopšte, nećete ovo gledati zbog istorijske lekcije.

Na putu do blaga stoji im zli indijanski šaman Coyote (Sonny Landham, redak primer čoveka koji je napravio uspešan crossover iz hardcore pornografije u mainstream film), najbolje opisiv sintagmom koju ćete već čuti u filmu, "red cyclops". Coyote znači ima povez preko oka, i izgleda dosta jebeno. Ali, čekaj, preko KOG oka ?



A tek ovo...



I to je tek samo jedna od stvari kojom ćete ubijati vreme tokog ovog fenomenalnog filma ! Besomučni gubici kontinuiteta, do te mere da ih čak provaljujete bez razmišljanja, jeftina synth muzika, glupi vicevi, sve je ovo deo ovog spektakla. Naravno, ima i prejakih scena usput, ja lično izdvajam kafansku tuču koju izazove niko drugi do onaj latino dvometraš kome je Bronse savio kitu u čvor u The Evil That Men Do, i legendarni deo kada Chuck pokuša pištoljem ubiti nekog indijanca u pećini, promaši ga, ali ga metak dokači rikošeom pošto je obišao otprilike pola pećine (sve uz "kapwinnnng !!!!" zvučni efekat). Fotokopiranje dr. Jonesa ide do te mere da se u epizodnoj ulozi pojavljuje čak i John Rhys-Davies, koji iz nekih razloga igra Amerikanca sa sve fejk naglaskom. O tugo jesenja...

Šta da vam kažem, ludo sam se proveo uz ovo "ostvarenje". Par koma akcionih scena, Chuck koji zapravo glumata nešto i smeška se ceo film, potraga za blagom, poluslepi Indijanci, mnogo jebozovna Melody Anderson (vama poznata kao Dale Arden iz onog Flash Gordona), ljubavna scena sa Chuckom i Melody (!!!!!)...idealan recept za ekipu i gajbu piva. I samo za kraj, specijalni lekoviti screenshot :



Pa ako posle ovog ne pohitate na Demonoid ili u obližnji DVD shop...ja ne znam šta vas može namoliti.

28.07.2007. u 00:15 • 3 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.