1fc6 Majstori, majstori - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

ponedjeljak, 17.11.2008.

Majstori, majstori

Photobucket

The Mechanic, 1972. D : Michael Winner ; Charles Bronson, Jan-Michael Vincent, Keenan Wynn, Jill Ireland


Arthur Bishop (Bronson) je ono, što bi neki ljudi u toj branši rekli, "mehaničar". Čitaj : plaćeni ubica. On slovi za jednog od najboljih u poslu - uvek je na vreme, uvek efikasan, nikad ne ostavlja tragove. Izuzetno je temeljan u svojoj pripremi, i sve što uz to ide. Čovek bez mane i greške (osim što je, je li, ubica).

Jednog dana, Bishop dobije zadatak da eliminiše jednog od vođa organizacije za koju radi, "Big Harrya" (Keenan Wynn), koji je inače njegov dobar prijatelj. Bez obzira na njihovo poznanstvo, Bishop ga eliminiše vrlo hladnokrvno na svoj uobičajeni način. Nakon toga, dolazi do čudnog spleta okolnosti - Harryev sin Steve (Jan-Michael Vincent) je izgleda svestan da je Bishop to što jeste, i želi da postane kao on. Posle malo razmišljanja, Arthur rešava da prihvati usluge svog mladog prijatelja, i njih dvojica kreću u zajednički posao. Ali da li je baš sve tako crno i belo ?

Photobucket

Ima li boljeg filma za restart ovog bloga od The Mechanica ? Ovaj film predstavlja drugi put da su Michael Winner i Charles Bronson sarađivali kao režiser i glavni glumac, svega nekoliko meseci nakon odličnog westerna Chato's Land. Njih dvojica će do kraja Bronsonovog života snimiti još četiri filma, uključujući i malo viđeni akcioni triler Stone Killer i prva tri dela Death Wish franšize, ali Mechanic je ipak, po mojoj oceni, ponajbolji rezultat njihovih kolaboracija.

Mada sam veliki fan lika i dela Bronsona Charlesa, činjenica je da on nije neki glumac, i da se većina njegovih filmova svodi na scene u kojima on ubija Boga u nekome. Međutim, imao je ol' stone face nekoliko uspešnih uloga tokom svoje karijere, ali su se sve one svele na isti profil - ćutljivi likovi sa nekom svojom internom filozofijom. Arthur Bishop je verovatno najbolje realizovan Bronsonov lik, introvertni hitman kome je, očigledno, već dosta svega, ali još uvek gura po svojim principima. Postoje neke fundamentalne sličnosti između Bishopa i Hollanda (The Evil That Men Do, vidi arhivu bloga), no Holland je ipak samo obris onoga što Bishop i jeste.

Winner je za moj račun prilično smotan režiser, ali nekako ispada da je Bronson iz njega redovno izvlačio najbolje. Pored svoja dva filma sa Burtom Lancasterom (The Scorpio i The Lawman), Winner je verovatno najveće uspehe postigao radeći sa Bronseom. Mechanic nije bio box office smash kalibra Death Wisha, ali je zato verovatno kritički najviše cenjen film sada ostarelog Engleza. Tempo filma je spor ali odmeren, i dosta toga otpada na složene prikaze Arturovih hitova - prvih 16 minuta su kompletno bez dijaloga, i taj segment je možda i najbolje odrežiranih četvrt sata Winnerove karijere.

Photobucket

Ostatak glumaca je tu da popuni prostor, mada je lik Stevea mogao i ispasti malo bolje - Jan-Michael Vincent, vama poznat iz recimo Big Wednesday, nekako previše "naginje" na Bronsona pa su oba lika malo previše misteriozna za dokučiti, što rezultuje nekom pasivnom hemijom na ekranu. Ipak, scena u kojoj Vincent psihički zlostavlja svoju devojku koja je spremna da se ubije zbog njega ostavlja jako dobar utisak na gledaoca. Gde je Bronson, tu je naravno i Jill Ireland - ovde u čisto epizodnoj ulozi bez previše screentimea.

The Mechanic je, dakle, jedan čudan zver u Bronsonovoj karijeri, slow burn triler koji vas polako uvuče u mozak vrhunskog plaćenog ubice, pa onda povuče centrifugu. Zaboravite Death Wisheve i tome slično, jer ovde nema takvih mahinacija, bitke su uglavnom cerebralne. Ali, ako želite kvalitetan film (u konvencionalnom smislu) sa odličnim raspletom (nema spoilera !), The Mechanic je prava stvar za vas.

***

Posle godinu dana pauze zbog privatnih razloga, vraćam se u blogospheru posle konsultacija sa dobrim ljudima sa horrorhr.com foruma. Nastojaću da se čitamo barem dva do tri puta nedeljno...hvala svima na komentarima prošlim i budućim.

17.11.2008. u 22:46 • 4 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.