1fc6 Cream 'n Chives - Bronsonovi Sinovi - Blog.hr

Bronsonovi Sinovi

ponedjeljak, 01.12.2008.

Cream 'n Chives

Photobucket

St. Ives, 1976. D : J. Lee Thompson ; Charles Bronson, John Houseman, Jacqueline Bisset, Maximilian Schell, Dana Elcar


Raymond St. Ives (Bronse) je jedan čudan zver. Po zanimanju, Ray je nekad bio krimi-reporter za dnevne novine, a sada je pisac koji nikako ne uspeva napisati svoju prvu knjigu dalje od trećeg poglavlja, te ujedno i zainteresovati nekog izdavača za svoje delo. Međutim, Ray ima i drugi unosan posao - u slobodno vreme, on radi kao "go-between" za transakcije između ucenjivača i ojađenih, i uživa visoku reputaciju u tom segmentu.

Kada Rayu stigne ponuda od prebogatog Abnera Procanea (John Houseman) da za svotu od 10,000 dolara odradi jedan takav poslić, naš junak to prihvata bez previše mišljenja. Na kraju krajeva, koliko je komplikovano zameniti 100,000 dolara za neke ukoričene dnevnike koji su od jakog privatnog značaja ? Pa, ispostavlja se vrlo teško, kada prvi pokušaj završi sa otkrivanjem leša na mestu transakcije. Izgleda da se naš dobri Ray upetljao u nešto mnogo kompleksnije, a ni dobri Procane nije ono za šta se izdaje...

Photobucket

St. Ives je dosta zanimljiv film u Bronsonovom opusu. Za promenu, neko je pametan rešio ponuditi Chucku standardnu, redovnu protagonističku ulogu (čitaj : niko mu nije pobio familiju i on nema nameru pobiti 50 ljudi do kraja filma), neko još pametniji nije castovao Jill Ireland, i eto, dobismo St. Ives, jedan fin mali whodunit koji možda nije najpažljivije sklopljen, ali je sigurno zabavan.

Prvo što upada u oči je visok tehnički nivo izvedbe, što i ne čudi kada vidite ko je sve potpisan u creditsima. Režiser je, ponovo, J. Lee Thompson, i ovo predstavlja prvi od devet filmova koje će britanski veteran i Bronse odraditi zajedno. Takođe, među producentima se prvi put uz Bronsona vezuje i ime Pancha Kohnera, sina Paula Kohnera, koji je bio dugogodišnji Bronsonov agent. Kohner će, baš kao i Thompson, biti redovan učesnik u daljem stadijumu Chuckove karijere. Autentični 70s feeling kojim film odiše produkt je cameraworka Luciena Ballarda, jednog od najčuvenijih hollywoodskih kinematografa, poznatog po svojoj saradnji sa Samom Peckinpahom, a za klasičnu "wakka-chikka" muziku potrudio se dežurni krivac za taj žanr Lalo Schifrin. Sve, znači, pod konac i oku ugodno.

Sama radnja je relativno zanimljiva, mada ćete par puta imati "suspension of disbelief" momente. Postoje neki otvoreno glupi momenti, ali se sve greške u scenariju opraštaju jer je tempo filma jako dobar, i dosta vas dobro "vozi", pa uopšte nema dosadnih momenata. Pred sam kraj se krivac lako da spaziti, ali ovo nije preterano velik zločin. Moje je mišljenje da su sve priče u filmu ionako već ispričane - bitan je način kako dođete do kraja, a ne sam kraj.

Photobucket

Glumačka ekipa je dosta dobra, i sve uloge su jako fino odglumljene. Pored Bronsona, koji se pokazuje dosta dobar u jednoj "ozbiljnijoj" ulozi sa viškom dijaloga, John Houseman je sjajan kao Procane, a odlično mu pariraju prelepa Jacqueline Bisset i Oskarovac Maximilian Schell, koji glume Procaneovu asistentkinju i psihijatra. Za horror fanove posebno je zanimljiva pojava tada dosta zelenog Roberta Englunda (vidi snapshot), koji u jednoj sceni zajedno sa svoja dva kompanjona maltretira Bronsona. Još vredi i spomenuti da je jedan od te dvojice niko drugi do Jeff Goldblum, koji je eto imao tu čast da se pojavi u dva Bronsonova filma kao bit-part probisvet (ko može zaboraviti njegovu epizodu u Death Wishu ?).

St. Ives je dakle film koji mogu toplo preporučiti ne samo Bronson fanovima, već i ostalima, a pogotovo ljubiteljima filma 70tih. Mnogo je gorih načina za ubiti 90 minuta nego uz ovo ostvarenje, koje bih svrstao u sam vrh Bronson - Thompson kolaboracija.

01.12.2008. u 18:00 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Siječanj 2009 (12)
Prosinac 2008 (14)
Studeni 2008 (6)
Srpanj 2007 (30)
Lipanj 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Krvavi Manifest

Blog posvećen akcionom filmu (a i filmu uopšte), kao i vrhunskom Bogu akcije Charlesu Bronsonu. Tri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom i petkom tačno u 18 časova, imaćete priliku da čitate nove tekstove sa osvrtima na neki film koji sam nedavno gledao. Termin u ponedeljak rezervisan je za Bronsonove filmove...barem dok zalihe traju.

Kontakt adresa : the.man.with.harmonica_at_gmail dot com ... ako ima neki film o kome vas slučajno zanima moje mišljenje, ili ako imate bilo kakav komentar, slobodno drop a line.